Србија и Балкан

Вучић за "Политико": Брисел зна која страна кочи дијалог, ЕУ и САД се слажу са нама

Председник Србије је рекао да "нема никакав однос" са приштинским политичарима јер преговори предвођени ЕУ не дају резултате
Вучић за "Политико": Брисел зна која страна кочи дијалог, ЕУ и САД се слажу са нама© FOTO TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ

Иако у Бриселу знају која страна кочи напредак у дијалогу Београда и Приштине, то нико неће рећи јавно. Европска унија и Американци се у томе слажу са нама, изјавио је председник Србије Александар Вучић за бриселски портал "Политико".

У тексту се наводи да је Вучић недавно позвао на поново одржавање избора у четири општине на северу АП КиМ са српским становништвом и додаје да је, упркос одсуству очигледног демократског мандата, премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти "охрабрио" албанске политичаре да заузму управне зграде и просторије и да је уз њих послао припаднике тзв. косовке полиције, што је довело до кризе и "узбурканих страсти с обе стране".

На оптужбе премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија да спроводи "неразумне и очајничке" мере, као и да води "агресивну кампању", председник Вучић је одговорио: "Ако је неразумно и агресивно имати демократске изборе, онда у реду, много му хвала".

Председник Србије је истакао да нема никакав интерес у "распиривању ватре".

"Не желим да учествујем у кампањи против Куртија или ад хоминем кампањи против било кога", рекао је Вучић и додао да се свакодневно из Приштине може читати шта причају: "Увек Вучић, Вучић, Вучић", наставио је он.

Оценио је да је утисак да су власти у Приштини "опседнуте" њиме.

"Политико" подсећа да је раније ове седмице требало да буде одржан трилатерални састанак главних преговарачких тимова Београда и Приштине уз посредство специјалног изасланика ЕУ за дијалог Мирослава Лајчака, али да до њега није дошло, као и да је у четвртак председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен одржала радни ручак са лидерима земаља Западног Балкана, на којем су присуствовали и Вучић и Курти, али на којем њих двојица нису разговарала.

"Уопште немамо никакав однос", истакао је Вучић.

У тексту се наводи да Србија подржава српско становништво на КиМ, пре свега на пољу здравства и образовања. Додаје се да су власти у Приштини током протеклог месеца у више наврата послале припаднике тзв. косовске полиције да затворе и заузму просторије српских институција у већински српским насељима, односно у северном делу Косовске Митровице, Зубином Потоку и Лепосавићу.

Ти потези Приштине, како се додаје, изазвали су протесте и наводе да приштинске власти намеравају да спроведу етничко чишћење Срба из области где чине већину.

Београд инсистира на томе да Приштина треба да поштује постојеће договоре укључујући обавезе из Бриселског споразума, које се односе на оснивање Заједнице српских општина, наводи "Политико".

image