Лајчак: У последње две недеље примарни фокус био на дијалогу Београда и Приштине

Специјални изасланик ЕУ за дијалог Београда и Приштине је рекао да иако на последњој рунди није било договора о дневном реду трилатералног састанка, разговарало о политичким и техничким питањима и да су изнети "важни кораци" који ће усмеравати "следећу дискусију"

Специјални изасланик ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак изјавио је да су последње две седмице биле "вртлог дипломатских напора" усмерених на напредак у нормализацији односа Београда и Приштине и да је примарни фокус последњих 14 дана био дијалог.

Лајчак је на друштвеним мрежама, сумирајући последње две седмице, навео да се, иако на последњој рунди дијалога Београда и Приштине у уторак у Бриселу није било договора о дневном реду трилатералног састанка, разговарало о политичким и техничким питањима и да су изнети "важни кораци" који ће усмеравати "следећу дискусију".

"У уторак сам сазвао и Косово и Србију у Брисел на одвојене састанке. Иако нисмо успели да се договоримо о дневном реду трилатералног састанка, разговарали смо о политичким и техничким питањима и изнели важне кораке који ће усмеравати нашу следећу дискусију", написао је Лајчак.

Он је подсетио да је, после разговора са замеником премијера привремених приштинских институција Бесником Бисљимијем у Приштини, боравио у Београду да се припреми за састанак главних преговарача у Бриселу, који је одржан у уторак.

Лајчак је навео и да је из Београда отпутовао у Париз, где се састао са колегама из француског Министарства спољних послова и Емануелом Боном, саветником председника Француске.

"Фокусирали смо се на најновија дешавања у дијалогу о нормализацији односа, уверени да смо усклађени на путу напред", навео је Лајчак.

Додао је да је потом у Мађарској говорио о ЕУ као спољнополитичком актеру, а онлајн је учествовао и на панелу фокусираном на Западни Балкан и његову европску перспективу, коме су се придружили и лидери региона.

"Сада се спремам да се упутим у Њујорк на седмицу дипломатских брзих састанака у Генералној скупштини Уједињених нација", написао је Лајчак.