Србија и Балкан

Приказ способности Војске Србије: Шта ћемо све видети на "Застави 2024"

Министар одбране Братислав Гашић је позвао грађане да дођу на војни аеродром у Батајници. Истакао је да ће посетиоци имати прилику да се увере у снагу војске која, како каже, све више јача на добробит свих грађана
Приказ способности Војске Србије: Шта ћемо све видети на "Застави 2024"© Министарство одбране Републике Србије

Војска Србије одржава приказ способности "Застава 2024" поводом Дана српског јединства, слободе и националне заставе. На војном аеродрому "Пуковник-пилот Миленко Павловић" ће бити приказано бројно савремено наоружање и војна опрема, а капије аеродрома у Батајници су отворене у 9.30 часова.

Генерал-потпуковник Душко Жарковић, командант Ратног ваздухопловства и ПВО каже да ће грађани данас моћи да виде приказ дела способности Ратног ваздухопловства и противаздухопловне одбране и специјалних снага.

"У дефилеу јединица видећемо припаднике 63. падобранске бригаде, 72. бригаде за специјалне операције, одреда војне полиције специјалне намене Кобре, Копнене војске и Команде за обуку. У тактичком техничком збору ћемо имати прилику да видимо преко 2.500 капиталних средстава која се налазе на употреби у јединицама Војске Србије, које су произведене, модернизоване у последњих неколико година, као и део средстава наше одбрамбене индустрије, део средстава који се развијају у нашим истраживачким центрима, а који по свом технолошком нивоу и карактеристикама спадају у сам светски врх", навео је Жарковић за РТС.

Више од 6.000 припадника Министарства одбране и Војске Србије, приближно 2.500 средстава наоружања и војне опреме и више од 50 ваздухоплова биће ангажовано на приказу способности Војске Србије "Застава 2024".

Посетиоци на који се окупе на војном аеродрому "Пуковник-пилот Миленко Павловић" у Батајници моћи ће да виде летачки програм, приказ дела способности специјалних снага и Ратног ваздухопловства и ПВО, као и дефиле јединица Војске Србије.

Биће приказан дефиле јединица Војске Србије, укључујући дефиле ваздухопловног шалона Војске Србије. Министар одбране Братислав Гашић је позвао грађане да дођу на војни аеродром у Батајници. Истакао је да ће посетиоци имати прилику да се увере у снагу војске која, како каже, све више јача на добробит свих грађана.

Грађани ће моћи да виде противваздухопловне ракетне системе ФК-3, ХКу-17 и "панцир", модернизоване авионе МиГ-29 СМ и "орао", хеликоптере Ми-35, Х-145М и Ми-17, беспосадне ваздухоплове, противоклопне ракетне системе "корнет", борбена оклопна возила "милош", "лазар 3", БОВ ОТ и "хамви", самоходне топ-хаубице 155 милиметара "нора", самоходне вишецевне лансере ракета "огањ", савремена оптоелектронска средства и друго наоружање и војну опрему.

Капије војног аеродрома отворене су у 9.30, а посетиоци ће бити у прилици да обиђу тактичко-технички збор савременог наоружања и војне опреме, као и средстава у развоју, све до 15 часова. Главна манифестација почеће у 11 часова. 

У главном делу приказа способности Војске Србије "Застава 2024", учествоваће авиони МиГ-29, биће приказана ваздушна борба два авиона на малој висини. Затим ће авиони Г-4 симулирати дејства по циљевима на земљи, а посетиоци ће имати прилику да на небу виде и хеликоптере Ми-35М, Ми-17, Ми-8, Х-145, "газеле" и "гаме -2".

image