Србија и Балкан

Дипломатска офанзива "Косова" у Јужној Америци

Представници привремених приштинских институција су се током ове године "разлетели" по региону у којем многе земље нису признале једнострано проглашену независност "Косова"
Дипломатска офанзива "Косова" у Јужној Америци© Aleksandar Roknic/ATAImages

Очигледна је тенденција актуелног руководства у Приштини да троши дипломатску енергију у земљама Латинске Америке, што се посебно види у недавним разменама с владом Колумбије, Костарике, Салвадора и Панаме, пише "Албанијан пост".

Лист на албанском језику напомиње да је заменица тзв. министра спољних послова привремених приштинских институција Лиза Гаши посетила Колумбију, где је најављено отварање "амбасаде Косова" у Боготи, што ће бити друга приштинска установа овог типа у Јужној Америци, након оне која је отворена у Панами.

Гаши је у октобру прошле године тражила да Панама укине визе за грађане "Косова", пошто та земља има безвизни режим за земље шенгенске зоне. Гаши је такође посетила Костарику уочи десетогодишњице успостављања "званичних дипломатских односа" с Приштином.

Председница привремених приштинских институција Вјоса Османи је у мају присуствовала инаугурацији поново изабраног председника Салвадора Најиба Букелеа, где је изјавила да је "јачање савеза са земљама овог дела света је државни интерес" Приштине.

Бивши министар привремених приштинских институција за европске интеграције Беким Чолаку каже за "Албанијан пост" да је Куртијев режим био "веома неспретан" у погледу ангажовања на светској сцени, укључујући и "очигледан ћорсокак у процесу евроатлантских интеграција", те да троши средства и дипломатску енергију на "симболичне састанке" у Јужној Америци.

Са друге стране, професор на Факултету за менаџмент у Паризу Валон Муртезај позитивно оцењује дипломатске напоре приштине у региону где многе земље нису признале једнострано проглашену независност "Косова", али напомиње да би Приштина требало да усмери дипломатске напоре пре свега на САД и друге савезнике који су пружали "значајне финансијске, развојне и дипломатске ресурсе и обезбеђивали признања".

image