Србија и Балкан

Почео приказ способности Војске Србије "Застава 2024" у Батајници

Приказ је отворен налетом 63. падобранске јединице
Почео приказ способности Војске Србије "Застава 2024" у Батајници© TANJUG/ ALEKSANDAR ĆIRIĆ

Приказ способности Војске Србије "Застава 2024" почео је данас на војном аеродрому "Пуковник-пилот Миленко Павловић" у Батајници, у присуству председника и врховног команданта Војске Србије Александра Вучића.

Присуствују и председник Републике Српске Милорад Додик, премијер Србије Милош Вучевић, министар одбране Братислав Гашић, начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић и министри у Влади Србије, председници општина и градоначелници, као и представници верских заједница.

Председника је дочекао почасни батаљон гарде, након чега му је рапорт предао командант почасног батаљона.

Који се системи могу видети на "Застави 2024"

У приказу учествује више од 6.000 припадника Министарства одбране и Војске Србије, приближно 2.500 средстава наоружања и војне опреме, као и више од 50 ваздухоплова.

Посетиоци могу да посматрају летачки програм, приказ дела способности специјалних снага и Ратног ваздухопловства и ПВО, као и дефиле јединица Војске Србије.

Презентација укључује средства из развоја наше одбрамбене индустрије, као и савремено наоружање и војна опрема Србије, попут самоходних топ-хаубица "нора" 155мм, борбених оклопних возила "лазар", МРАП, "милош", "хамер", дронова, хеликоптера Ми-35, X-145М, модернизованих авиона МиГ-29СМ, противваздухопловних ракетних система ФК-3, XКу-17, "панцир", беспосадних возила "мали милош", као и бројне опреме специјалних снага.

Такође, посетиоци могу видети противоклопне ракетне системе "корнет", самоходне вишецевне лансере ракета "огањ", савремена оптоелектронска средства и друго наоружање и војну опрему.

У главном програму учествују авиони МиГ-29, где се приказује приказана ваздушна борба два авиона на малој висини, затим авиони Г-4 "супер галеб" у симулацији дејства по циљевима на земљи.

Посетиоци имају прилике да виде и хеликоптере типа Ми-35М, Ми-17, Ми-8, Х-145, "газела" и "гама 2".

Капије војног аеродрома отворене су од 9.30 часова, а посетиоци ће бити у прилици да обиђу тактичко-технички збор савременог наоружања и војне опреме, као и средстава у развоју, до 15 часова.

Улазак на војни аеродром омогућен је на главним капијама војног аеродрома "Пуковник-пилот Миленко Павловић" и Ваздухопловног завода "Мома Станојловић", као и на улазу на аеродром из правца Нове Пазове.

Из Војске препоручују коришћење јавног превоза који ће појачати број линија ка аеродрому, а такође прилаз аеродрому од петље Нови Бановци ка Батајници, биће затворен за саобраћај.

Приказ способности "Застава 2024" требало је да буде одржан у недељу 15. октобра на Дан националне заставе, али је одложен за данас због лоших временских услова.

Дан српског јединства, слободе и националне заставе државни је празник који се 15. септембра празнује у Републици Србији и Републици Српској.

Датум 15. септембар, изабран је за обележавање Дана српског јединства, слободе и националне заставе, јер је тог дана 1918. године пробијен Солунски фронт, а на основу одлуке влада Србије и Републике Српске о заједничком обележавању овог датума.

Празник је установљен 2020. године, а први пут је свечано прослављен 2021. године и то у Београду на Савском тргу, код споменика Стефану Немањи, у присуству званичника Србије и Републике Српске.

Прошле године је обележен у Нишу.

image