Курти се још једном обавезао да ће спроводити договоре који произлазе из споразума са Београдом

Иако дуже од 10 година не формира Заједницу српских општина Курти је истиче да је тзв. Косово увек била конструктивна страна

Премијер привремених приштинских операција Аљбин Курти рекао је да је тзв. Косово посвећено испуњавању свих обавеза које произлазе из споразума постигнутих у оквиру дијалога са Београдом, преноси "Коха".

Иако дуже од 10 година не формира Заједницу српских општина и годинама уназад ескалира ситуацију, поготово на северу Косова и Метхоије, Курти је на састанку који је данас одржао са генералним директором за суседство и проширење у Европској комисији Гертом Јаном Купманом истакао да је тзв. Косово увек била конструктивна страна и да је у његовом интересу да се овај процес заврши.

"У том смислу, премијер је потврдио Купману свој став подршке Основном споразуму и Плану имплементације, постигнутом прошле године", наводи се у саопштењу Куртијевог кабинета.

Даље се наводи да Приштина потврђује своју посвећеност процесу нормализације односа са Београдом и обећава конструктиван ангажман у том процесу како би се он брзо померио напред. 

"У овом контексту, Косово се обавезује да ће у потпуности применити све одговарајуће обавезе које произилазе из Основног споразума о путу нормализације и његовог Анекса за спровођење, укључујући све претходне споразуме о дијалогу. Детаљи имплементације биће размотрени у дијалогу уз помоћ ЕУ", рекао је Курти. 

Курти је, како се наводи у саопштењу, рекао да су тренутне препреке у процесу интеграције тзв. Косова у Европску унију (ЕУ) везане за безбедносну ситуацију и сталну претњу која, према његовим речима, долази из Србије. 

На састанку је разговарано о многим аспектима процеса интеграције тзв. Косова у ЕУ, укључујући и перспективу за унапређење кандидатуре за чланство. 

Разговарали су и о другим питањима везаним за процес проширења ЕУ на регион Западног Балкана, укључујући потребу за функционисањем Заједничког регионалног тржишта, на принципима равноправног учешћа свих држава региона.