Србија и Балкан

Наставља се акција бесплатних прегледа у недељу

Прегледи ће се обављати у периоду од 08.00 до 17.00 часова
Наставља се акција бесплатних прегледа у недељу© Joe Raedle/Getty Images

Акција бесплатних превентивних здравствених прегледа, коју у циљу превенције и ране дијагностике обољења реализује Министарство здравља, биће настављена у недељу 22. септембра, од 8 до 17 часова, у здравственим установама широм земље.

У Универзитетском клиничком центру Србије (УКЦС) у недељу сви грађани, чак и они без здравственог осигурања, моћи ће да ураде бесплатне превентивне прегледе, у склопу акције коју организује Министарство здравља.

Прегледи ће се обављати у периоду од 08.00 до 17.00 часова, у новој згради Универзитетског клиничког центра Србије, северни улаз, односно улаз из Улице Косте Тодоровића, саопштио је данас Универзитетски клинички центар Србије.

Министарство здравља наводи да ће грађани бити у прилици да обаве преглед хематолога, гастроентеролога, мерење крвног притиска, да ураде лабораторију (крвна слика, биохемија, ЛДХ, феритин, Фе, билирубини, трансаминазе, ЦРП), као и тумор маркере (ЦЕА, ЦА 19-9, и АФП опционо).

Прегледи се не заказују.

Сви пацијенти код којих се уоче неправилности приликом прегледа или у резултатима биће одмах упућивани на даљу дијагностику и прегледе.

Министарство здравља и Унверзитетски клинички центар Србије овим путем позивају грађане, да искористе ову прилику, учествују у недељној акцији и обаве превентивне прегледе и тиме позитивно утичу на своје здравље.

У Универзитетском клиничком центру Војводине (УКЦВ), у недељу превентивни прегледи биће спроведени у Специјалистичкој поликлиници, где ће грађани моћи да обаве основни лекарски преглед, лабораторијске анализе (комплетну крвну слику), као и биохемијске анализе (ЦРП, ЛДХ, феритин, трансаминазе, билирубини, гвожђе и тумор маркери), гастроентеролошки и хематолошки преглед, као и тумор маркере.

Здравствене установе позивају све грађане да обаве превентивне прегледе и тиме позитивну утичу на своје здравље.

Листа здравствених установа које учествују у акцији, са детаљном врстом прегледа који ће бити обављани у свакој установи, истакнута је на званичној интернет страници Министарства здравља.

image