Србија и Балкан

Директор Института за европске студије: Није време за дијалог, већ за акцију НАТО-а

Оно што Европска унија покушава упорно том дипломатском офанзивом је да дијалогом дође до решења, али мислим да то није довољно и да су они одавно требали да пређу на неке друге мере, када је реч о Приштини, сматра Слободан Зечевић
Директор Института за европске студије: Није време за дијалог, већ за акцију НАТО-аGetty © Anadolu / Contributor

Директор Института за европске студије Слободан Зечевић сматра да није време за дијалог, већ за акцију Европске уније и НАТО-а на терену, да се заустави то што се догађа на северу Косова и Метохије.

Поводом ситуације на Косову и Метохији и протеклих разговора у Бриселу, Зечевић је за РТС рекао да има утисак да смо на истом месту.

"Није дошло до директног састанка сада у Бриселу између нашег преговарача и албанског преговарача. Оно што Европска унија покушава упорно том дипломатском офанзивом је да дијалогом дође до решења, али мислим да то није довољно и да су они одавно требали да пређу на неке друге мере, када је реч о Приштини, да их приволе да примене оно што је договорено до сада", сматра Зечевић.

Према његовој оцени, није време дијалогу, већ је време акцији Европске уније и НАТО-а на терену, да се заустави ово што се догађа на северу Косова и Метохије.

"Јер би у супротном последице биле, као што је овај јужни део од Ибра практично очишћен од Срба, тако би и овој северни део био очишћен од српског становништва", упозорава Зечевић.

Сматра да је Приштина зрела за озбиљне санкције ЕУ.

"Ако заиста Европа буде чврста, у смислу да им каже више нећете добијати новац, нећете бити чланови тих међународних споразума, односно споразума који су закључени са Европском унијом, онда ће они већ морати да почну да размишљају. Мислим да су они на неки начин зрели за одређену врсту санкција, али озбиљних санкција, које би их натерале да спроведу оно што је договорено од 2013. до данас", истиче Зечевић.

image