Шапићев план премештања Тита стигао и до "Политика": Идеја врелија од протеклог (балканског) лета

Градоначелник Београда изазвао је дебату која је врелија од балканског лета, коментарише бриселски портал

Са цигаром у једној, вискијем у другој, обучен у свечано бело одело, Јосип Броз Тито би се слатко насмејао на жестоку дебату коју је подстакао градоначелник Београда Александар Шапић најавом да ће изместити његове посмртне остатке и подићи споменик Дражи Михаиловићу – оном истом четничком вођи кога је Тито осудио на смрт.

Коначну реч ипак је дао председник Србије Александар Вучић који је у интервјуу за "Политико", рекао да се "то неће догодити".

"Никада нисам био велики фан комуниста и комунистичког режима, али Јосип Броз је део наше историје, овде је живео и сахрањен је и остаће део српске и југословенске историје", рекао је Вучић.

"Политико" подсећа да је доживотни председник СФРЈ и даље популарна фигура како у Србији и региону, тако и у свету. Улице у БиХ, Северној Македонији, Црној Гори, Словенији, Алжиру, Бразилу, Египту, Италији, Француској и даље носе име "титана југословенске историје", наводи портал.

Посматрачи кажу да Вучић копира Титов приступ спољној политици одржавањем веза и са Бриселом и са Западом и користи "носталгични статус" Јосипа Броза у односима са афричким државама.