"Њујорк тајмс": Рама планира нову муслиманску државу унутар Тиране по угледу на Ватикан

Величина није битна, поручио је будући вођа најмање државе на свету

Премијер Албаније Еди Рама наводно планира да у Тирани изгради суверену енклаву за исламско верско братство Бекташи по угледу на Ватикан, пише "Њујорк тајмс".

"Њујорк тајмс" пише да ће, ако све прође по плану, ова енклава постати најмања држава на свету, величине пет њујоршких блокова, а на њеном челу ће бити верски вођа Баба Монди.

"Његова муслиманска држава у Тирани биће суверена енклава у стилу Ватикана која ће контролисати територију величине пет блокова Њујорка и дозволиће алкохол, дозволиће женама да носе шта год воле и неће наметати правила животног стила", пише "Њујорк тајмс".

Вођа ове заједнице Баба изјавио је да "Бог ништа не брани; зато нам је дао памет".

Он је рекао како намерава да влада над земљиштем од 27 хектара које Албанија жели да претвори у суверену државу са својом администрацијом, пасошима и границама.

Премијер Еди Рама рекао је за "Њујорк тајмс" да ће у блиској будућности објавити планове за ентитет, који ће се звати Суверена држава Бекташијског реда.

"Све одлуке ће се доносити с љубављу и добротом", рекао је Баба Монди.

Премијер Рама је у интервјуу рекао да је циљ нове државе да промовише толерантну верзију ислама којом се Албанија поноси. "Морамо водити рачуна о овом благу, а то је верска толеранција и то никада не смемо узимати здраво за готово", рекао је он.

Умерена исламска микродржава, рекао је премијер, послала би поруку: "Не дозволите да стигма муслимана дефинише ко су муслимани".

"Територија предложене нове Исламске државе је комплекс у стамбеној четврти са ниским закупом у источној Тирани. То је само четвртина величине Ватикана, тренутно најмање земље на свету, којом управља папа, апсолутни монарх", пише "Њујорк тајмс".

Баба Монди је рекао да "величина није битна", додајући: "Не треба да будем диктатор", иако је признао да ће једино значајно ограничење његовог ауторитета бити Бог.