Србија и Балкан

Вучевић: Обавезно служење војног рока требало би да почне у септембру 2025.

Вучевић изјавио је да јучерашњи приказ наоружања и војне опреме није никакво показивање мишића или јуначење, него само рапорт Војске Србије свом народу, председнику државе о томе шта је уложено и урађено у војсци
Вучевић: Обавезно служење војног рока требало би да почне у септембру 2025.© TANJUG/ JOVANA KULAŠEVIĆ

Премијер Србије Милош Вучевић изјавио је данас да је идеја да обавезно служење војног рока, у трајању од 75 дана, почне у септембру 2025. године, односно да прва класа војника буде на јесен те године.

Он је, на Повленском сабору, рекао да у овом тренутку није само питање измене закона и административних техничких мера, већ да следи и припрема касарни, логистике, као и медицинских центара у којима ће се вршити прегледи регрута.

"Онда да припремимо цео процес и обуке које ће бити изазовне за наше официре и подофицире, који ће у 75 дана да изврше ту основну војничку обуку за нову војску, односно наше нове регруте", рекао је Вучевић.

Он је поновио да ће обавезни војни рок бити за мушкарце до 30 година, а да је циљ да на годишњем нивоу имамо 20.000 регрута у касарнама Војске Србије.

"Радимо ужурбано на враћању некадашњих гарнизонских центара, које смо, нажалост, губили или укидали. Сви млади регрути ће бити на време обавештавани, јавност ће бити обавештена", рекао је Вучевић и додао да од Зајечара према Нишу немамо војску.

Према речима премијера, држава ће гледати да ангажује и посебне профиле који би могли додатно допринети.

"На пример, ангажоваћемо неког ко завршава електротехнички или машински факултет или школу, да их укључимо у Војнотехнички институт, односно у специјализоване службе Војске Србије", рекао је Вучевић.

Говорећи о цивилном служењу војног рока, премијер каже да није заговорник тога, али ако то буде остао као облик изјашњавања регрута, онда би, према његовим речима, требало да буде у дужем временском периоду него што је редовно служење војног рока.

"Мислим да није добро да омогућимо, да они који се определе за то, да служе војску у обдаништима или геронтолошким центрима. Имате сасвим довољно посла и у касарни, не морате носити униформу или да идете на те војне активности, али можете да помогнете момцима који су обули чизме, обукли униформу и носе пушку", рекао је Вучевић.

Премијер додаје и да ће држава видети да омогући полагање возачких дозвола за Б, Ц и Е категорију, како будући регрути та полагања не би морали да плаћају у цивилном животу.

Приказ Војске Србије није показивање мишића, већ рапорт народу и председнику

Вучевић изјавио је да јучерашњи приказ наоружања и војне опреме није никакво показивање мишића или јуначење, него само рапорт Војске Србије свом народу, председнику државе о томе шта је уложено и урађено у војсци.

Замољен да прокоментарише наводе хрватских медија да је српска војска јуче "показала мишиће", Вучевић је новинарима рекао да се Србија не спрема ни за какве ратове, сукобе, али да је јака Војска Србије најјачи одвраћајући фактор у односу на све оне које нису добронамерни према нашој држави.

"Као што видите, нажалост их има и бојим се да се та чињеница неће променити, бар не у догледно време. Увођењем поновног обавезног служења војног рока ми не спремамо никакве сукобе него радимо са нашим народом да буде обучен и спреман за све изазове", истакао је Вучевић.

Додао је да Србија јача своје одбрамбене капацитете, уз напомену да се не укида професионални састав војске који, како је рекао, остаје ударна песница Војске Србије.

Вучевић је истакао да је одржано неколико састанака на тему шта би даље требало да се купује од војне опреме.

"Пратимо шта је оно што купују државе у окружењу. Не можемо да будемо неодговорни и слепи код очију па да не видимо да неко купује озбиљне системе. Наравно, закључите шта ће им то, пошто може да буде употребљено само на једној страни, јер неће сигурно ратовати против својих савезника, из алијансе којој припадају", рекао је он и нагласио да Србија мора имати адекватне одговоре на све оно што се дешава у окружењу.

Вучевић је истакао да Србија свакако ни против кога ништа неће употребити, нити спрема да употреби, али да ће имати "адекватан одговор".

Свети Јустин Ћелијски је наша савест, ту можемо наћи пут

Вучевић, који је данас као изасланик председника Србије присуствовао Повленском сабору и откривању споменика оцу Јустину, оценио је да је свети Јустин Ћелијски пре свега био наша савест и да је његов највећи благослов био тај што је могао да нас све заједно помиње да не бисмо заборавили Бога.

Споменик су данас на Повленском сабору у Госпојинске дане открили премијер Вучевић, књижевник Матија Бећковић и владика ваљевски Исихије поводом значајног јубилеја, 130 година од рођења, 45 година од смрти и деценије од преноса моштију Аве Јустина.

Вучевић је истакао да је у тражењу одговора на питања је ли свети Јустин Ћелијски заслужио да буде светац Српске православне цркве зато што је био један од најбољих говорника у нашој историји који је својим беседама учвршћивао веру или пак зато што је био богољубац и верољубац један од највећих у нашој историји или пак зато што је држао и одржао веру под прогоном и што није устукно пред затварањима, малтретирањима и иживљавањима, да је истина у свему томе.

"Овде је место за саветовање и за мудрост, за одговоре на питања која себи постављамо. Овде је душа блиска природи, коренима, вери. Одавде када крећемо, знамо да ћемо на право место стићи", рекао је он.

Додао је да се на Повлену у мислима може замислити Свети Јустин, како шета тамошњим стазама и пропланцима и како се за нас грешне моли.

"Моли се за спас и препород, за разум и за опрост, за мудрост и смирење свих нас", рекао је Вучевић.

Поручио је да би плато на Повлену требало да буде место сусрета нас са самим собом, место на којем може да се радује али и да се плаче.

"Место на коме ћемо рећи и хвала и опрости. Место на коме ћемо моћи да се загледамо у његове свете очи и да тражимо и пронађемо наш пут. И као народ и као држава", рекао је Вучевић.

image