Србија и Балкан

Премијер Бугарске: Тон који користи Северна Македонија не води у ЕУ

Он је додао да Северна Македонија мора да испуни захтеве ЕУ уколико жели да постане део Уније
Премијер Бугарске: Тон који користи Северна Македонија не води у ЕУGetty © Hristo Vladev/NurPhoto

Премијер Бугарске у техничком мандату Димитар Главчев изјавио је да "тон који користи Северна Македонија" неће допринети да ова земља постане чланица ЕУ, преноси "Телеграфи".

"Верујем да тон који користи Република Северна Македонија, ова реторика неће помоћи да постане чланица Европске уније", рекао је Главчев.

Он је додао да Северна Македонија мора да испуни захтеве ЕУ уколико жели да постане део Уније.

"Бугарска је предвидљив, лојалан партнер ЕУ. Немамо чиме да изненадимо остале земље чланице. Подржавамо ширење и европске перспективе земаља Западног Балкана. Направили смо много компромиса са националним идентитетом. Република Северна Македонија једноставно мора да испуни захтеве ЕУ", казао је Главчев.

Односи Бугарске и Македоније погоршани су након реакција македонских званичника због непостављања застава ове земље током званичног сусрета председнице Сиљановске Давкове и Румена Радев прошле недеље у Софији.

За потпредседника владе и министра саобраћаја Александра Николоског изјавио је раније да "домаћин није цивилизован, нити има поштовања, зато се дешавају овакве ситуације".

Европски посланик ЕПП/ГЕРБ Андреј Ковачев је у изјави за Бугарску националну телевизију рекао да су обавестили Европску народну партију о, како је рекао, понашању ВМРО-ДПМНЕ и додао да су затражили покретање поступка за искључење.

image