Гервала о "напретку" тзв. Косова и инклузивности: То што нема Срба у институцијама није тема

На Састанку жена министара иностраних послова у Торонту наглашена је потреба за "родном равноправности унутар УН", и предложено да следећи генерални секретар буде жена

Министарка спољних послова привремених институција у Приштини Доника Гервала изјавила је на Састанку жена министара иностраних послова у Торонту да је тзв. Косово направило значајан напредак у заступљености жена у јавним институцијама, али да је важно да жене буду заступљеније у свим секторима где доминирају мушкарци, саопштено је из овог министарства.

"Снажно присуство жена у политици је добар одговор на корупцију и решење за обезбеђивање одрживих алтернатива управљања", рекла је Гервала.

Етничка припадност заступљених жена очито се није помињала, јер у привременим приштинским институцијама, осим по којег "Куртијевог Србина", као што је Ненад Рашић, Срба уопште нема, невезано за пол.

Гервала је истакла да је Приштина направила "значајан напредак у заступљености жена у јавним институцијама и да жене нису само учесници, већ кључни актери у развоју друштва".

На Састанку жена министара иностраних послова у Торонту наглашена је потреба за "родном равноправности унутар УН", и предложено да следећи генерални секретар буде жена. Није међутим објашњено како се у вези са тим изјаснила Гевала, будући да простор који она представља није међународно призната држава, а ни Уједењене нације је не третирају како државу, већ као део Србије, у складу са Резолуцијом 1244.

На крају овог "празника демократије и инклузивности", министри су потписали заједничку изјаву којом су потврђивали своју посвећеност унапређењу учешћа жена у доношењу одлука и стварању сигурних и инклузивних простора за жене у политици и јавном животу.

Министри се нису бавили правима неалбанских жена и девојчица на КиМ, али су изразили забринутост због ситуације са правима жена и девојчица у Авганистану и затражили да талибани врате своја основна права на образовање и учешће јавности.