Србија и Балкан

Уклоњена граната из Влајковићеве улице: Направа ће бити детонирана у Делиблатској пешчари

Граната је превезена преко Панчевачког моста и на путу је ка Делиблатској пешчари
Уклоњена граната из Влајковићеве улице: Направа ће бити детонирана у Делиблатској пешчари© FOTO TANJUG/ TANJUG VIDEO/ bg

Артиљеријска граната из Првог светског рата, пронађена на градилишту у Влајковићевој улици, у центру Београда измештена је и на путу је ка Делиблатској пешчари, где ће бити уништена, јавио је извештач РТС-а.

Граната је превезена преко Панчевачког моста и на путу је ка Делиблатској пешчари.

У Влајковићевој улици, у центру Београда, јутрос је у осам часова почела акција измештања артиљеријске гранате пронађене на месту изградње подземне гараже.

Министар унутрашњих послова Ивица Дачић претходно је рекао да у акцији учествује 130 припадника МУП-а, од тога су 100 припадници Сектора за ванредне ситуације и 30 су припадници полиције.

Министар је рекао да је све испланирано и да не би требало да буде било каквих проблема, али да је опрез неопходан напомињући да је траса транспорта гранате обезбеђена.

"Ово није први пут да је оваква направа пронађена у Београду. Реч је о више стотина, па и хиљада комада. Ово је шеста која је пронађена ове године", рекао је Дачић

Граната је од 305 милиметара, и више од 280 килограма тежине.

"Јављали су нам се одређени људи који се баве прикупљањем тих историјски значајних раритета који су остали још у животу после 100 година, са молбом да их сачувамо и на неки начин деактивирамо како би били изложени у неким музејима, што неће бити могуће", изјавио је Дачић.

Граната пронађена током радова на изградњи подземне гараже у Влајковићевој улици стара је више од 100 година, из Првог светског рата и аустроугарске је производње.

"Све се ради у некој врсти тишине да не бисмо узнемиравали јавност али с обзиром на то да је у центру града, то је теже", рекао је Дачић.

Он је поновио апел МУП-а грађанима да се удаље од места уклањања гранате.

Како је раније навео МУП, неутрализација и измештање гранате биће изведени од 8 до 12 часова са локације Влајковићева 3.

Грађанима који живе у непосредној близини, припадници Сектора за ванредне ситуације поделили су флајере са детаљним упутством о њиховом неопходном поступању, ради безбедног измештања ове заостале гранате.

Грађани уколико су у могућности треба да напусте своје станове у времену од 8 до 11 часова, а уколико нису, да отворе прозоре, спусте ролетне и удаље се од прозора, наводи МУП.

Грађани треба да се придржавају свих наредби и упутстава надлежних органа и да прате информације које се упућују преко средстава јавног информисања и надлежних органа.

Граната у Влајковићевој откривена је 18. септембра приликом радова на изградњи подземне гараже.

image