Србија и Балкан

Нови детаљи обавезног служење војног рока: Како ће изгледати обука регрута?

Према речима генерала Јанковића, Влада Србије је формирала радни тим који ће предузети све мере и активности да се у сфери нормативно законске регулативе створе неопходни услови и да је сама војска спремна за тај задатак
Нови детаљи обавезног служење војног рока: Како ће изгледати обука регрута?© FOTO TANJUG/ MINISTARSTVO ODBRANE I VOJSKA SRBIJE/ bg

Најмлађе годиште које ће служити обавезан војни рок је 2006, изјавио је генерал-мајор и начелник Оперативне управе Тиосав Јанковић за ТВ Прва.

"Предвиђено је да на обавезно служење војног рока дођу младићи од 19 до 27, односно 30 година за оне који буду у међувремену одлагали. За девојке ће то бити на добровољној бази. Најмлађе годиште биће наравно 2006, момци који ће у наредној години напунити 19 година", изјавио је Јанковић.

Генерал Војске Србије потврдио је речи премијера Вучевића, и објаснио да је идеја да од септембра следеће године крене обавезно служење војног рока.

Подсећања ради, премијер Србије Милош Вучевић изјавио је да је идеја да обавезно служење војног рока, у трајању од 75 дана, почне у септембру 2025. године, односно да прва класа војника буде на јесен те године. Премијер је изјавио и да ће обавезни војни рок бити за мушкарце до 30 година, а да је циљ да на годишњем нивоу имамо 20.000 регрута у касарнама Војске Србије.

Према речима генерала Јанковића, Влада Србије је формирала радни тим који ће предузети све мере и активности да се у сфери нормативно законске регулативе створе неопходни услови и да је сама војска спремна за тај задатак.

"Ми једва чекамо регруте у нашим јединицама. Очекујемо значајну корист од обавезног служења војног рока. На крају крајева, Министарство одбране и Војска Србије су иницирали обавезно служење", подсећа Јанковић.

Он је рекао и да ће први позиви за служење стићи следеће године.

"Пре тога је неопходно спровести процес регрутације, оцене подобности кандидата за обавезно служење војног рока. То ће урадити регионални центри Министарства одбране, установе и управа за војно здравство. Ја верујем да ако се донесе благовремена одлука - негде у првим месецима наредне године - да ћемо ми негде након тога имати позивање а у септембру и прву партију војника", истиче генерал Јанковић.

Одлагање и цивилно служење

Како наводи генерал-мајор Тиосав Јанковић, што се тиче лица која ће моћи да одложе обавезно служење ту се неће ништа променити.

"Ништа се неће променити. Они који изаберу служење војног рока са оружјем имаће могућност одлагања - студенти и лица који имају приватне породичне проблеме, наравно до престанка постојања таквих разлога", рекао је он и додао да ће такође остати могућност приговора савести.

"Приговор савести као могућност ће остати јер је то уставна категорија. Законском регулативом, односно изменама Закона о одбрани и Закона о о војној, радној и материјалној обавези покушаћемо да неке појаве које су карактерисале неке раније периоде избегнемо злоупотребе", изјавио је генерал.

На тај начин би се, према његовим речима, нашао начин да сви они који не желе да служе војни рок са оружјем ипак буду припадници Војске Србије и да своја знања и допринос дају јединицама где није неопходно да у току та два и по месеца имају оружје са собом.

Како ће изгледати служење од два и по месеца?

Током гостовања на ТВ Прва, генерал Јанковић се осврнуо и на то како ће заправо изгледати обавезно служење војног рока, односно обука регрута и открио неке нове детаље.

"Предвиђено је да војни рок траје два и по месеца – два месеца индивидуалне обуке и 15 дана колективне обуке у теренским условима", рекао је он и додао:

"У првих месец дана војници би имали општу индивидуалну обуку током које би научили да користе и одржавају лично наоружање, користе личну заштитну опрему, затим да науче основне садржаје из прве помоћи, да се крећу на бојишту, израђују заклоне и науче елементе стројеве обуке."

Током другог месеца служења војници ће стицати знања везана за њихову војноевиденциону специјалност, тј. ВЕС.

"У другом месецу служења они ће стећи знања везана за свој ВЕС, односно нека стручна специјалистичка знања која свакако неће бити потпуна, али ће бити довољна да оних последњих 15 дана, у оквиру тима, одељења, посаде или послуге дају свој допринос и сагледају своје место и улогу у јединицама које ће бити сличне или исте оним у којима ће бити распоређени као резервни војни обвезници", закључио је генерал Јанковић.

image