У Делиблатској пешчари безбедно уништена граната уклоњена из центра Београда (ВИДЕО)

У акцији "Влајковићева" учествовало је око 130 припадника Министарства унутрашњих послова, рекао је Ивица Дачић

Министар унутрашњих послова Ивица Дачић изјавио је да су припадници Министарства унутрашњих послова Сектора за ванредне ситуације данас безбедно дислоцирали и уништили артиљеријску гранату у Делиблатској пешчари, заосталу из Првог светског рата, која је 19. септембра пронађена приликом грађевинских радова у Влајковићевој улици у Београду.

"Граната је пронађена током извођења грађевинских радова на изградњи подземне гараже у Влајковићевој улици, на дубини од 8 метара када је грађевинска машина практично ударила у њу, а припадници полиције и Сектора за ванредне ситуације су одмах обезбедили тај простор", рекао је министар Дачић.

Он је навео да се доста ових експлозивних средстава налази широм Србије, а специфичност ове је што се налазила баш у центру Београда и то одмах поред Народне скупштине, "где пролазе људи, одвија се живот, близу су стамбене и пословне зграде".

Дачић је нагласио да је специјалистички тим Сектора за ванредне ситуације одмах анализирао ситуацију, и уз све мере опреза, обезбедио зону од 200 метара како би граната била уклоњена.

"Нажалост, Србија је била мета бомбардовања у разним ратовима, од давних времена па до последње агресије 1999. године. Овде је реч о артиљеријској гранати коју је користила аустроугарска војска током Првог светског рата, калибра 305 милиметара, тежине преко 280 килограма", изјавио је Дачић.

Он је додао да су припадници Сектора за ванредне ситуације од почетка ове године безбедно уклонили и уништили шест великих авио-бомби, од којих су две биле тежине преко једне тоне, заостале након агресије 1999. године, које су уништене у Нишу и Прибоју.

"Данас смо још једном могли да видимо колико је тежак и ризичан посао специјалистичких тимова за уклањање и уништавање заосталих неексплодираних средстава. Видели смо их данас док су се налазили на самој гранати. Ти људи су ризиковали своје животе и зато молим све грађане да имају у виду колико је овај посао тежак и да су ови људи заслужили свако поштовање", изјавио је Дачић.

Министар је рекао да је данас у акцији "Влајковићева" учествовало око 130 припадника Министарства унутрашњих послова - Сектора за ванредне ситуације, Полицијске управе за град Београд, Управа саобраћајне полиције, као и припадници Завода за ургентну медицину, Комуналне милиције, Паркинг сервиса и осталих надлежних служби.