Каран: ОБА зрела за тоталну реконструкцију

Председник Републике Српске Милорад Додик рекао је у подкасту Срне да је имао податке да је Обавештајно-безбедносна агенција БиХ планирала његову и ликвидацију председника Србије Александра Вучића

Бивши официр Контраобавештајне службе Љубан Каран изјавио је да је Обавештајно-безбедносна агенција БиХ (ОБА) зрела за тоталну реконструкцију, будући да то мора да буде служба Срба, Бошњака и Хрвата.

"Ако није тако, онда је потребно да сваки ентитет има своју службу, па нека се сам штити", рекао је Каран за Срну.

Председник Републике Српске Милорад Додик рекао је у подкасту Срне да је имао податке да је Обавештајно-безбедносна агенција БиХ планирала његову и ликвидацију председника Србије Александра Вучића, те да се у Сарајеву тако поступа са онима који не деле политичке ставове Бошњака.

"Ту су службу инструментализовали дотле да онај Осмица (Осман Мехмедагић) направи оперативни план ликвидације мене, Вучића и других људи који сметају бошњачким интересима", рекао је Додик.

Посланик СНСД-а у Представничком дому парламента БиХ Милорад Којић рекао је да би било добро да се кроз парламентарну комисију за надзор над радом ОБА БиХ утврди и јавно каже како су у тој агенцији припремане незаконите радње, односно атентат на председнике Републике Српске Милорада Додика и Србије Александра Вучића.

Којић је изјавио Срни да је целокупној јавности јасно да је ОБА подређена искључиво бошњачкој политичкој структури у Сарајеву и спровођењу њихових интереса и циљева.

Он је истакао да је и кроз судски процес који се у Суду БиХ води против председника Републике Српске Милорада Додика видљиво да је интерес бошњачких политичких лидера склањање Додика са политичке сцене.

"Очигледно је то био осмишљен план који је подразумевао не само склањање са политичке сцене, већ и оно најгоре, ликвидацију два српска председника", нагласио је Којић.

Којић сматра да је битно да се ново руководство Обавештајно-безбедносне агенције БиХ изјасни о томе.