Србија и Балкан

Вучић из Њујорка: КиМ ће бити најважнији део мог говора у УН, мир је од пресудног значаја за све нас

На Самиту о будућности учествоваће бројни председници, премијери, министри спољних послова, а међу учесницима је и председник Србије Александар Вучић, који ће говорити на другој пленарној сесији
Вучић из Њујорка: КиМ ће бити најважнији део мог говора у УН, мир је од пресудног значаја за све нас© Tanjug/VLADIMIR ŠPORČIĆ

У седишту Уједињених нација у Њујорку данас почиње дводневни Самит о будућности, у оквиру 79. седнице Генералне скупштине УН, који је увод у генералну дебату седнице у уторак, 24. септембра.

На Самиту о будућности учествоваће бројни председници, премијери, министри спољних послова, а међу учесницима је и председник Србије Александар Вучић, који ће говорити на другој пленарној сесији.

Вучић је, уочи почетка самита, рекао да очекује да ће бити "занимљиво" на сесијама и да ће говорити о позицији Србије, њеном погледу на будућност и ономе што је важно за нашу земљу, али и урушавање свих међународних права.

"Трагикомично је када ти велики једни другима пребацују ко је погазио које норме, а сви су газили. А ми мали морамо да се везујемо за то и да гледамо како да преживимо и гледамо напред", рекао је председник.

"Главни део за нас је 24. септембар, уторак, негде око 19:30 или 20 сати по српском времену. Тако да сад не могу баш тачно да кажем, јер то никад не знате да ли ће неко да говори 10, 15 или 20 минута, да ли ће неко да се не појави и тако даље, али то је то", рекао је Вучић новинарима.

Вучић је рекао и да Европа "мора да заврши рат" и оценио да Стари континент трпи економске последице сукоба. "Мир је пут, суштина", подсетио је Вучић на Гандијеве речи.

Додаје да су одличне вести што народне банке широм света спуштају каматне стопе, и да пад цене нафте снижава инфлацију. "Али и даље нема раста. Европа мора да завршава рат, о томе ћу говорити на сваком месту! Мислим да су и Шолц и Макрон то јасно разумели. Поједе нас рат, имали бисмо преко пет стопу раста, боље бисмо живели сви", рекао је Вучић.

Он је позвао да се што је могуће брже нађе решење за Украјину и упозорио да ће у противном свет утонути у рат.

"Наш је интерес да дође мир, наш је интерес да Немачка, Француска иду напред. Имамо много компанија у Србији, када оне почну да раде много јаче и више, тог секунда ће наш "ас" бити већи. За нас је мир од пресудног значаја", рекао је Вучић.

Мир ће нам отворити нову врсту сарадње са Руском Федерацијом. Пошто сада ако извезете три кутије шибица оптужиће нас да смо им послали нуклеарну бомбу, додао је.

"Безброј проблема које имате на сваки начин. Пре три-четири године смо извозили, реекспортовали нешто - ја погледам вредност робе 13,4 милиона евра. То на дневном нивоу потрошите за било коју државну институцију, то је буквално кикирики кад причате о великим парама. А ви ми причате да смо за годину дана извезли Русима 13,4 милиона, не знам којих фрижидера и телевизора, а они су из тих фрижидера и телевизора вадили неке компензаторе па су то стављали у дронове", рекао је Вучић.

Истакао је да држава не може ништа нормално да ради док нема мира.

"Људи у свету то виде. И сад смо на прекретници - или ће се ући у озбиљнији сукоб, Американци су некако контролисали ово на Блиском истоку, надам се да ће и даље да контролишу и да сачувају тај мир. Ако се овако настави, буде ли још неки пејџер, онда је ту однео ђаво шалу. А у Украјини морају сви да уложе напоре, само се прекине. Јер ако се не прекине, онда ће се ићи до краја и биће најгора катастрофа", оценио је Вучић.

"Глобални југ се консолидовао, Кина јача, Руси су се стабилизовали. Не знам да ли ће бити консензуса на Самиту о будућности, увек се неко буни. Нико није сагласан са папиром, Руси сматрају да ће то учврстити додану супремацију великих над малима. Нико не зна да ли ће бити усвојено", додао је.

Председник каже да ће Косово и Метохија бити најважнији део његовог говора у УН, као и резолуција 1244. "Људи заборављају да Приштина по Резолуцији 1244 нема право на било какве оружане снаге. Тамо се говори о укидању тзв. ОВК, а они су из тога направили своју војску", рекао је.

Вучић је најавио да ће се састати и са најважнијим америчким званичницима састанке такође и запитао је како Запад тумачи када их питамо зашто крше Резолуцију 1244.

"Они нама увек кажу да се променила ситуација, а ја их питам када се то променило, када је укинута резолуција. Дакле они отворено кажу да их је баш брига за међународни поредак и право, и поручују нам да ко је јачи, тај и тлачи. Не брините, Американци, Енглези и Турци им школују људе, имају добре и обучене кадрове. Није то нешто што може да угрози Војску Србије, али да може да угрози опстанак Срба на КиМ, ту нема никакве сумње", нагласио је председник.

Председник је уочи почетка самита објаснио да је генерални секретар УН Антонио Гутереш поставио пет тачака, а то су одрживи развој, мир и безбедност, па енергетика и климатске промене, млади и њихова будућност, и последња је трансформисање управљања.

"Кроз резолуције које су доносиле УН дошло се до тога да сви опет траже решења о мултилатерализму. Али оно што ја могу да кажем је да постоји Глобални југ, и велике западне силе. Велике су разлике између њих, па и око начина финансирања. Запад неће да руши своју финансијску архитектуру", рекао је Вучић.

Председник Србије је најавио и да ће се касније данас састати са турским председником Реџепом Тајипом Ердоганом, а током боравка у Њујорку и са 60-ак светских лидера.

Навео је да није сигуран хоће ли имати времена да се састане са израелским премијером Бенјамином Нетанјахуом, али да верује да ће он стићи у УН уколико се ситуација не погорша.

"Имаћемо разговоре са 'Филипом Морисом' и другим компанијама које су отворене у Србији, а позициониране у САД", додао је председник.

Председник је рекао да ће имати Балкански ручак те да ће ових дана да се сусретне са многим лидерима. Каже да то нису мере које ће решити наше проблеме, већ су то мере које се морају предузети како би се решили основни проблеми нашег народа.

Према његовим речима навео је да ће у понедељак кренути у одликовање оних земаља који су гласали против резолуције о Сребреници.

У оквиру дводневног самита одржава се неколико сесија, а разговараће се о унапређењу глобалног система за садашње и будуће генерације, о јачању мултилатерализма за међународни мир и безбедност, заједничкој дигиталној будућности, затим о трансформисарању глобалног управљања и Агенди за одржи развој 2030.

Уводна обраћања на Самиту имаће генерални секретар УН Антонио Гутереш и председник Генералне скупштине Филемон Јанг.

Очекује се да на данашњем самиту буде усвојен и завршни документ "Пакт за будућност".

Председник Вучић ће током боравка у Њујорку до 27. септембра имати билатералне сусрете са више од 40 светских лидера, а у уторак ће се обратити учесницима 79. заседања Генералне скупштине Уједињених нација.

image