НАТО генерал: Улога Алијансе кључна у сузбијању "малигног руског утицаја" на Балкану

Званичник НАТО-а немачки генерал Крис Бадија је оценио да је потенцијално чланство БиХ у Алијанси процес који захтева времена и напора, али "НАТО снажно подржава БиХ на њеном путу", занемарујући чињеницу да је за тако нешто потребна и сагласност Републике Српске која је чврсто против чланства у Алијанси

Заменик врховног команданта Савезничких снага за трансформацију, НАТО генерал Крис Бадија, у интервјуу за "Кликс" поручио је да је улога НАТО-а кључна у сузбијању руског малигног утицаја на Балкану.

Према оцени "Кликса", "једно од важнијих питања у региону је утицај Русије и Кине, а посебно Русије". Зато су питали НАТО официра да ли он Русију види као стварну претњу за регион, посебно за Босну и Херцеговину.

"Оно што сви видимо, и не само у овом региону, јесте да није реч само о војној или економској претњи – постоји више инструмената моћи које Русија користи. Поред војног аспекта, имате политички и економски утицај, а данас је јако важна и стратешка комуникација. Русија користи све ове инструменте како би утицала на земље Балкана, али и шире. Стратешка комуникација и наратив који Русија покушава да наметне има за циљ дестабилизацију, стварање несигурности и конфузије", тврди Бадија, као уосталом и сви други НАТО званичници.

Бадија поручује да је улога Алијансе кључна против тзв. "малигног руског утицаја" на Балкану.

"Као НАТО, са војне тачке гледања, ми пружамо подршку како би се ојачале институције у региону. Русија користи сваку прилику да дестабилизује ситуацију, било политички, економски или војно. Управо због тога сви морамо бити веома опрезни и спремни на све изазове које таква ситуација доноси. Улога НАТО-а је кључна у сузбијању руског малигног утицаја, а радимо заједно са локалним властима како би осигурали стабилност и сигурност региона", наводи НАТО званичник.

Бадија је оценио да је потенцијално чланство БиХ у Алијанси процес који захтева времена и напора, али "НАТО снажно подржава БиХ на њеном путу".

"Чланство у НАТО-у није нешто што се може остварити преко ноћи – то је дуготрајан процес који доноси користи свим странама", указује НАТО званичник, занемарујући чињеницу да је за тако нешто потребна и сагласност Републике Српске која је чврсто против чланства у Алијанси.