Србија и Балкан

Вучић на Самиту о будућности: Мир је најважнији од свега и ми подржавамо Пакт за будућност УН

Србија је на свом европском путу и за разлику од других, поштујемо међународно право. Ми смо модерна земља али нисмо спремни да жртвујемо сопствене традиционалне вредности, рекао је Вучић
Вучић на Самиту о будућности: Мир је најважнији од свега и ми подржавамо Пакт за будућност УН© FOTO TANJUG/ UN Photo/Loey Felipe/ bs

Председник Србије Александар Вучић цитирао је "Алана Форда" на Самиту о будућности УН навевши је да је бољи имати мир и сарадњу него рат и сукобе.

"Мир је најважнији од свега, али нико не види мир као најважнију вредност. Насупрот томе, сви велики, правдајући своје велике политике, говоре о праведном миру, што значи да би они требало да победе, а да би други требало не само да изгубе, него и да буду потпуно уништени", рекао је председник.

Не желим да понављам празне приче о поштовању Међународног права јер оно важи само за мале и нејаке и само у случајевима кад их не нападају велики, рекао је он и додао да, када је реч о најмоћнијим државама, невероватно је са колико лажи и лицемерја брутално газе право Уједињених нације, а више од свега мир. 

Србија подржава план генералног секретара о будућности, упркос томе што имамо замерке. Свих пет поглавља су важни за Србију, рекао је Вучић.

"Али о каквом финансирању развоја, положају младих и одрживом развоју можемо да говоримо када имамо велике регионалне сукобе у свету и тензије у које су укључене скоро све највеће светске силе", упитао је председник Србије.

Када је реч и примедбама, Србија подржава захтев Групе 77 земаља у развоју, уз које је и Народна Република Кина, те сматрамо да би финансирање проблема климатских промена требало да буде одвојено питање, а не део финансирања развоја. Верујемо да ће Сједињене Америчке Државе и Европска унија имати више разумевања у реформама постојеће финансијске архитектуре, рекао је он.

Такође, верујемо да су примедбе Русије и Бразила, у којима су питања климе и климатских промена више повезана са безбедношћу, него са развојем, озбиљне и да заслужују пажњу. Поред тога, Србија сматра да је веома важно да се пронађе равнотежа између западног становишта о владавини права са једне стране и захтева бројних земаља са друге стране, када је реч о породичним и традиционалним вредностима, додао је председник. 

Србија је на свом европском путу и за разлику од других, поштујемо међународно право. Ми смо модерна земља али нисмо спремни да жртвујемо сопствене традиционалне вредности и опираћемо се свим покушајима "воук" покрета да нам то наметну као највишу могућу вредност и као стање које, наводно, морамо да достигнемо у будућности.

Дводневни Самит о будућности, у оквиру 79. седнице Генералне скупштине УН, увод је у генералну дебату седнице у уторак, 24. септембра на којој ће говорити и Вучић који је раније данас најавио да ће Косово и Метохија бити његова најважнија тема.

На самиту ће учествовати више од 130 председника, премијера и монарха, као и десетине министара.

Председник Србије сусрео се раније данас у седишту УН у Њујорку са председником Владе Белгије Александром де Кроом, са којим је разговарао о потреби за интензивирањем међународне сарадње и улоге Уједињених нација у решавању нарастајућих изазова.

Вучић је на свом налогу на Инстаграму навео да је, пред почетак Самита о будућности, кратко разговарао са Де Кроом, а разговарали су између осталог и о главним питањима на глобалној агенди.

"Пред почетак Самита о будућности, кратка и садржајна размена мишљења са Александром де Кроом о главним питањима на глобалној агенди, као и о потреби за интензивирањем међународне сарадње и улоге УН у решавању нарастајућих изазова", написао је Вучић.

image