Вучић на Самиту о будућности: Мир је најважнији од свега и ми подржавамо Пакт за будућност УН

Србија је на свом европском путу и за разлику од других, поштујемо међународно право. Ми смо модерна земља али нисмо спремни да жртвујемо сопствене традиционалне вредности, рекао је Вучић

Председник Србије Александар Вучић цитирао је "Алана Форда" на Самиту о будућности УН навевши је да је бољи имати мир и сарадњу него рат и сукобе.

"Мир је најважнији од свега, али нико не види мир као најважнију вредност. Насупрот томе, сви велики, правдајући своје велике политике, говоре о праведном миру, што значи да би они требало да победе, а да би други требало не само да изгубе, него и да буду потпуно уништени", рекао је председник.

Не желим да понављам празне приче о поштовању Међународног права јер оно важи само за мале и нејаке и само у случајевима кад их не нападају велики, рекао је он и додао да, када је реч о најмоћнијим државама, невероватно је са колико лажи и лицемерја брутално газе право Уједињених нације, а више од свега мир. 

Србија подржава план генералног секретара о будућности, упркос томе што имамо замерке. Свих пет поглавља су важни за Србију, рекао је Вучић.

"Али о каквом финансирању развоја, положају младих и одрживом развоју можемо да говоримо када имамо велике регионалне сукобе у свету и тензије у које су укључене скоро све највеће светске силе", упитао је председник Србије.

Када је реч и примедбама, Србија подржава захтев Групе 77 земаља у развоју, уз које је и Народна Република Кина, те сматрамо да би финансирање проблема климатских промена требало да буде одвојено питање, а не део финансирања развоја. Верујемо да ће Сједињене Америчке Државе и Европска унија имати више разумевања у реформама постојеће финансијске архитектуре, рекао је он.

Такође, верујемо да су примедбе Русије и Бразила, у којима су питања климе и климатских промена више повезана са безбедношћу, него са развојем, озбиљне и да заслужују пажњу. Поред тога, Србија сматра да је веома важно да се пронађе равнотежа између западног становишта о владавини права са једне стране и захтева бројних земаља са друге стране, када је реч о породичним и традиционалним вредностима, додао је председник. 

Србија је на свом европском путу и за разлику од других, поштујемо међународно право. Ми смо модерна земља али нисмо спремни да жртвујемо сопствене традиционалне вредности и опираћемо се свим покушајима "воук" покрета да нам то наметну као највишу могућу вредност и као стање које, наводно, морамо да достигнемо у будућности.

Дводневни Самит о будућности, у оквиру 79. седнице Генералне скупштине УН, увод је у генералну дебату седнице у уторак, 24. септембра на којој ће говорити и Вучић који је раније данас најавио да ће Косово и Метохија бити његова најважнија тема.

На самиту ће учествовати више од 130 председника, премијера и монарха, као и десетине министара.

Председник Србије сусрео се раније данас у седишту УН у Њујорку са председником Владе Белгије Александром де Кроом, са којим је разговарао о потреби за интензивирањем међународне сарадње и улоге Уједињених нација у решавању нарастајућих изазова.

Вучић је на свом налогу на Инстаграму навео да је, пред почетак Самита о будућности, кратко разговарао са Де Кроом, а разговарали су између осталог и о главним питањима на глобалној агенди.

"Пред почетак Самита о будућности, кратка и садржајна размена мишљења са Александром де Кроом о главним питањима на глобалној агенди, као и о потреби за интензивирањем међународне сарадње и улоге УН у решавању нарастајућих изазова", написао је Вучић.