Србија и Балкан

Нови протест Албанаца у Прешеву: Ко потпаљује југ Србије

Протести Албанаца у Бујановцу и Прешеву су темпирани тако да се неутралише јак ефекат дипломатских контаката Србије када је реч о Косову и Метохији, каже за РТ Балкан Љубан Каран
Нови протест Албанаца у Прешеву: Ко потпаљује југ Србије© Antonio Ahel/ATAImages

Други по реду протест Албанаца у Србији заказан је у Прешеву и то на позив Националног савета Албанаца, односно председника овог тела Невзада Лутфиуја, као и градоначелнице Прешева Ардите Синани.

Поново под мотом "За достојанство и идентитет", организатори протеста истакли су да су, како је пренео "Албанијан пост", систематска дискриминација, ускраћивање основних права, пасивизација адреса неки од разлога за незадовољство. 

Претходни протест одржан је у Бујановцу средином августа, уз албанске и заставе САД, интонирање химне Албаније и минут ћутања за погинуле припаднике тзв. Ослободилачке војске Прешева, Медвеђе и Бујановца.

Захтеви који су се чули са овог протеста, поновљени су и поводом данашњег: престанак пасивизације пребивалишта Албанаца, признавање диплома са КиМ, радна места и институције отворене за све, спровођење потписаних споразума и испуњавање обавеза државе према Албанцима.

Како на државу Србију гледају организатори протеста, о томе сликовито сведочи позив Синанијеве на протест "Албанцима Прешевске долине", што је сепаратистички албански назив за општине на југу Србије. На трагу таквих настојања је и већ цитирани извештај "Албанијан поста" који наводи да су се након протеста у Бујановцу наводно појавили "антиалбански графити" попут "Смрт Албанцима" и - "Косово је Србија".

На захтеве Албанаца који себе сматрају, ни мање ни више, него "најдискриминисанијом заједницом у Европи", како је то на претходном скупу рекао Лутфиу, одговорило је Координационо тело Владе Србије за општине Прешево, Бујановац и Медвеђу.

Они су средином августа саопштили да су Албанци са југа Србије злоупотребљени и да је циљ протеста изазивање нових тензија и дестабилизација региона.  Појаснили су да, што се тиче потписаних споразума, политички представници Албанаца нису одговорили на више позива на дијалог који су упутили Влада Србије и Координационо тело. Као и да, између осталог, уџбеници на албанском језику још нису у школама јер чекају одобрење Националног савета Албанца.

Координационо тело оценило је тада да је прави разлог протеста одлазак у опозицију Шаипа Камберија, Нагипа Арифија и Шћиприма Муслијуа у општини Бујановац.

Да су у свему томе умешани и други прсти и интереси, уверен је саговорник РТ Балкан бивши официр Контраобавештајне службе Љубан Каран.

Пре свих премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти, који, како наводи Каран, уз притиске на Србе на Косову и Метохији, који су достигли ниво да подстичу тихи егзодус, покушава да пренесе проблем Срба с Албанцима и на друге области Србије.

"То није први пут да то покушава и има успеха у томе зато што има упоришта међу албанским становништвом које је на позицијама на којима је и Курти. Можда тај проценат није велики, али довољно је да се пропагандом, претњама и притисцима народ подстакне да на неки начин прави проблеме Србији као држави", истиче Каран.

Протести Албанаца у Србији су темпирани тако да се неутралише јак ефекат дипломатских контаката, истиче наш саговорник, који подсећа да је у Њујорку у току седница Генерална скупштина УН на којој би председник Србије Александар Вучић требало да говори о ситуацији на КиМ, али где ће имати и бројне састанке са државницима из целог света.

"Све иде у правцу што јачег ометања рада српског руководства које се одлучило на дипломатску офанзиву у вези са КиМ, она је покренута и већ је дала неке резултате. То се, дакле, ради смишљено и саставни је део ометања дипломатске офанзиве Србије која очито почиње да прави проблеме приштинском руководству", указује Каран.

Каран истиче и да је сигуран да иза протеста стоје и неке обавештајне службе.

"Приштинска пре свега која изгледа нема никаквих проблема нити тема него се бави тиме што се дешава везано за Албанце у овом делу Србије. Могуће је да се умешала и албанска, али и нешто што ја зовем обавештајни чопор на Балкану, а то су остале обавештајне службе у региону које су заинтересоване да Србија буде у што већим проблемима", каже Каран.

Под тим, како појашњава, мисли на хрватску, бошњачку, па и црногорску обавештајну заједницу.

"Умешани су и интереси великих обавештајних служби, пре свега ЦИА, али и британске и немачке, којима је интерес признање Косова као независне државе. Оне на овај начин потпомажу томе да Србија прихвати уцене и претње везано за признање Косова, одрицање од Републике Српске, прекид веза са Русијом и Кином. Оне не само да раде на томе, већ су коловође и управљају догађајима", закључује Каран.  

image