Србија и Балкан

Сарацин: Приштини прети искључење из Цефте због забране увоза српске робе

Сарацин је раније позвао премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија да укине забрану уведену у јуну 2023. на увоз производа српског порекла
Сарацин: Приштини прети искључење из Цефте због забране увоза српске робеwww.globallookpress.com © Kay Nietfeld

Специјални изасланик Немачке за Западни Балкан Мануел Сарацин изјавио је да би Приштина могла да се суочи са позивима за искључење из Централноевропског споразума о слободној трговини (ЦЕФТА) и другим казнама, уколико настави да забрањује увоз робе из централне Србије.

"Косово би могло да се суочи са позивима за искључење из Централноевропског споразума о слободној трговини и другим казнама, ако настави да забрањује увоз из Србије", рекао је Сарацин за БИРН.

Сарацин је два пута посетио Приштину у последњих неколико месеци, а немачки амбасадор у Приштини Јерн Роде рекао је 5. септембра да је немачки изасланик током своје друге посете позвао премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија да укине забрану уведену у јуну 2023. на увоз производа српског порекла, зато што, како је рекао, блокира слободну трговину у региону и опструира ЦЕФТА.

image