Сарацин: Приштини прети искључење из Цефте због забране увоза српске робе

Сарацин је раније позвао премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија да укине забрану уведену у јуну 2023. на увоз производа српског порекла

Специјални изасланик Немачке за Западни Балкан Мануел Сарацин изјавио је да би Приштина могла да се суочи са позивима за искључење из Централноевропског споразума о слободној трговини (ЦЕФТА) и другим казнама, уколико настави да забрањује увоз робе из централне Србије.

"Косово би могло да се суочи са позивима за искључење из Централноевропског споразума о слободној трговини и другим казнама, ако настави да забрањује увоз из Србије", рекао је Сарацин за БИРН.

Сарацин је два пута посетио Приштину у последњих неколико месеци, а немачки амбасадор у Приштини Јерн Роде рекао је 5. септембра да је немачки изасланик током своје друге посете позвао премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија да укине забрану уведену у јуну 2023. на увоз производа српског порекла, зато што, како је рекао, блокира слободну трговину у региону и опструира ЦЕФТА.