Србија и Балкан

Варнице из Бугарске: Прете ВМРО-ДПМНЕ-у избацивањем из Европске народне партије

Европски посланик ЕПП/ГЕРБ највеће бугарске странке Андреј Ковачев оптужио је Скопље да крши споразум о добросуседству са Бугарском
Варнице из Бугарске: Прете ВМРО-ДПМНЕ-у избацивањем из Европске народне партије© Chris McGrath/Getty Images

Владајућој партији ВМРО-ДПМНЕ у Северној Македонији прети се избацивањем из Европске народне партије (ЕПП), а европски посланик највеће бугарске странке ЕПП/ГЕРБ Андреј Ковачев оптужио ју је за агресивну реторику против Бугарске, пише "Еурактив".

"Европска народна партија (ЕПП) свесна је политике ВМРО-ДПМНЕ према Бугарској. Постоје могућности замрзавања чланства странке и њеног избацивања из групе", упозорио је Ковачев и додао да су затражили покретање поступка за искључење.

"Скопље крши споразум о добросуседству са Бугарском", рекао је Андреј Ковачев за бугарске медије.

Дан раније, лидер ГЕРБ-а Бојко Борисов рекао је да ће обавестити руководство ЕПП о недавним изјавама политичара ВМРО-ДПМНЕ, мислећи на потпредседника владе Александра Николоског, који је у ТВ интервјуу бугарског председника назвао "нецивилизованим". Речи Николоског односе се на одсуство заставе РСМ приликом неформалног сусрета председника Румена Радева и Гордане Силјановске Давкове прошле седмице.

Николоски је изјавио да две земље немају заједничку историју, а Борисов је рекао да ако Николоски не поднесе оставку, бугарски званичници треба да престану да одржавају састанке са представницима институција у Скопљу.

Још један извор тензија између Софије и Скопља је скандал око неистицања македонске заставе током састанка председника Румена Радева и Гордане Силјановске Давкове.

Ковачев је рекао да је раније разговарао са Александром Николоским, који му је рекао да, како каже, зна историју.

"Разговарали смо са њим много пута, са Николом Груевским, са Христијаном Мицкоским, са садашњим и претходним министром спољних послова. Нису говорили на овај начин. Господин Николоски ми је рекао да зна историју, да зна све, и зато сам изузетно изненађен. Ово је кршење Уговора о добросуседству и пријатељству из 2017", рекао је Ковачев.

Он је објаснио да је премијер Северне Македоније Христијан Мицкоски боравио у четвртак у Бриселу и показао одлазећем комесару за проширење ЕУ Оливеру Вархељију фотографију састанка Радева са Силјановском Давковом.

"Вархељију сам послао фотографије хрватског председника и премијера са Мицкоским, на којима недостаје застава Северне Македоније. Посета је била званична, али нико није правио хистерију. Посета Силјановске Давкове је била незванична. Што се тиче протокола, није било услова да се истакне застава Северне Македоније", правда се Ковачев.

Следи демарш

Премијер Северне Македоније Христијан Мицкоски рекао је да праве намере Бугара нису у Уставу, већ потреба да "покажу своје мишиће и покажу своје праве намере".

На питање зашто македонска дипломатија није одмах реаговала, чак ни када је била у Софији, Мицкоски је рекао да је у реакцији из кабинета председнице јасно речено зашто тог дана није било реаговања, односно из поштовања према трагично изгубљеним животима пилота.

"Нисмо хтели да стварамо тензије. Добро је што данас постоји реакција. Некада нам није сметало што се комшији савијају кичме и што комшије љубе ципеле. Нама је тада било лепо и то је била европска вредност. Кад год се пређе црвена линија, ми ћемо реаговати. Желимо да градимо добросуседске односе, али то је двосмерна улица", рекао је Мицкоски.

Подсетимо, Бугарска је блокирала Северну Македонију на путу евроинтегративних перспектива, условљавајући је да у Устав уведе Бугаре као конститутивни елемент. Брисел је дао апсолутну подршку Бугарској, изневши француско-немачки предлог за решење овог билатералног спора. Дакле, док званично Скопље не промени Устав, ЕУ неће дозволити даље преступне преговоре РСМ.

image