Србија и Балкан

Протест Албанаца у Прешеву уз Камберија, Синанијеву и Луфтијуа

Народни посланик, градоначелница и председник Националног савета тврде како Албанци нису заступљени у институцијама
Протест Албанаца у Прешеву уз Камберија, Синанијеву и Луфтијуа© A.K./ATAImages

Други по реду протест Албанаца у Србији одржан је у Прешеву, под слоганом "За идентитет и достојанство", а учесници су се, предвођени јединим албанским послаником у Скупштини Србије Шаипом Камберијем, градоначелницом Прешева Ардитом Синани и председником Националног савета Албанаца Невџадом Лутфиујом, пожалили како им Србија ускраћује основна права и дискриминише их.

Градоначелница Прешева Ардита Синани рекла је, а пренела "Коха", да Албанци траже укидање пасивизације адреса Албанаца из Србије, признавање диплома, радна места и институција отворене за све.

"Марширајмо за једнакост и правду! У августу смо били у Бујановцу, у септембру смо у Прешеву, да докажемо да смо једно. Наши проблеми се више не могу одлагати. Ништа мање од онога што заслужујемо, никад више, али увек оно што заслужујемо! За спровођење потписаних споразума и за испуњавање обавеза државе према Албанцима прешевске долине. За Прешево са Судом, за институције где су заступљени Албанци! Ово је за све нас, за наше достојанство и идентитет. Изађите и марширајте", написала је на Фејсбуку Синанијева која је, с обзиром на то да је на челу Прешева, чист пример да су Албанци заступљени у институцијама.

Председник Националног савета Албанаца Невџад Лутфиу, тражи пажњу међународног фактора, а како наводи, Србија према Албанцима годинама спроводи различите облике дискриминације, и споразуме, у којима је посредовала међународна заједница, наводно није испоштовала.

Координационо тело Владе Србије за општине Прешево, Бујановац и Медвеђу, раније је, одговорило на сличне оптужбе које су се могле чути и на првом протесту Албанаца.

Они саопштили да су Албанци са југа Србије злоупотребљени и да је циљ протеста изазивање нових тензија и дестабилизација региона. Појаснили су да, што се тиче потписаних споразума, политички представници Албанаца нису одговорили на више позива на дијалог који су упутили Влада Србије и Координационо тело. Као и да, између осталог, уџбеници на албанском језику још нису у школама јер чекају одобрење Националног савета Албанца.

Координационо тело оценило је тада да је прави разлог протеста одлазак у опозицију Шаипа Камберија, Нагипа Арифија и Шћиприма Муслијуа у општини Бујановац.

image