Цвијановић: Обавештајна агенција БиХ припремала ликвидације званичника РС и Србије

ОБА је планирала и спроводила и друге нелегалне активности, попут настојања да се прислушкују највиши функционери Републике Српске и Србије, рекла је српска чланица Председништва БиХ

Обавештајно-безбедносна агенција (ОБА) Босне и Херцеговине треба да се врати у законске оквире зато што је у претходном периоду била укључена у припрему ликвидације највиших званичника Републике Српске и Србије, изјавила је данас у Бањалуци српска чланица Председништва БиХ Жељка Цвијановић.

Цвијановић је новинарима рекла да је ОБА планирала и спроводила и друге нелегалне активности, попут настојања да се прислушкују највиши функционери Републике Српске и Србије.

"Неопходно је да ОБА почне да се бави својим послом, јер је у протеклом периоду стављена у функцију реализације циљева који нису прописани законом и нормама", казала је Цвијановић.

Навела је да "једна таква институција треба да се бави примарним послом и да отклања безбедносне изазове, а не да се обрачунава са саставним деловима сопствене земље".

Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је прошле недеље да је бивши директор ОБА Осман Мехмедагић Осмица био у затвору "јер је припремао ликвидацију њега и председника Србије Александра Вучића".