Србија и Балкан

Вучић на Шолцовом пријему: Низ састанака уочи заседања ГС УН

Председнику Србије најважнији део обраћања биће ситуација на Косову и Метохији
Вучић на Шолцовом пријему: Низ састанака уочи заседања ГС УН© Tanjug/AP Photo/Frank Franklin II

Председник Србије Александар Вучић налази се у Њујорку, где ће, како је најављено, на данашњем 79. заседању Генералне скупштине Уједињених нација говорити пре свега, о нарушавању свих принципа међународног јавног права, а Косово и Метохија биће најважнији део његовог обраћања.

Вучић је иначе синоћ присуствовао пријему који су поводом Самита о будућности у Њујорку организовали немачки канцелар Олаф Шолц и председник Намибије Нанголо Мбумба, где је, како је рекао, срео и министарку спољних послова Немачке Аналену Бербок.

Председник Србије на овом пријему састао се и са председницом Северне Македоније Горданом Силјановском Давковом.

"Са Горданом Силјановском Давковом разговарао сам о даљим корацима у изградњи најближих могућих односа, као и о међусобној подршци на европском путу и изазовима са којима се у том процесу суочавамо", написао је Вучић на Инстаграму.

Вучић који ће до 27. септембра имати билатералне сусрете са више од 40 светских лидера, разговарао је у Њујорку и са председником владе Краљевине Норвешке Јонасом Гар Стереом о значајним питањима сарадње две земље.

Вучић је са Стереом разговарао и о европском путу наше земље и најважнијим порукама Самита о будућности.

Председник Србије био је гост на церемонији доделе награда Атлантског савета "Глобал ситизен" у Њујорку.

"Награде 'Глобал ситизен' представљају више од признања. Оне су позив на акцију за све нас да радимо заједно у циљу стварања бољег света, који се суочава са бројним изазовима, од климатских промена до друштвених неправди. Зато је важно да препознамо значај сарадње и заједничког деловања, а Србија је поносна на то што је активним учешћем део ове иницијативе", написао је Вучић на Инстаграму.

Генерална дебата 79. заседања Генералне скупштине Уједињених нација окупиће више од 140 светских лидера и представника држава.

Генерална дебата почиње данас у 9 девет сати по америчком, односно у 15 сати по средњеевропском времену и отвара је генерални секретар УН Антонио Гутереш, а потом се, по устаљеном реду, први обраћа председник Бразила Луиз Инасио Лула да Силва, други на листи говорника је председник САД Џозеф Бајден, трећи председник Турске Реџеп Тајип Ердоган.

Председник Вучић је 14. на листи говорника првог дана генералне дебате.

Учесницима ће се обратити председници Швајцарске, Колумбије, Јужне Африке, Литваније, Гватемале, Малдиве, Таџикистана, Сијера Леонее, Анголе, као и емира Катара и краља Јордана.

Генерална дебата је део заседања Генералне скупштине УН и одржава се на почетку сваке редовне сесије у септембру.

Објављено је да ће тема ове године бити заједничко деловање за унапређење мира, одрживог развоја и људског достојанства за садашње и будуће генерације, али сваки говорник може изнети тему коју сматра посебно важном.

Седница Генералне скупштине УН, како подсећа Танјуг, сматра се једним од највећих дипломатских догађаја у свету, а ове године се одржава у сенци све већих криза, сукоба и ратова широм света.

Међу темама овогодишње дебате свакако ће се бити ратови у Гази, Судану, као и све већа могућност ескалације рата на Блиском истоку, а многи светски лидери говоре и о сукобу у Украјини.

Палестински председник Махмуд Абас требало би да говори у четвртак ујутру, израелски премијер Бенјамин Нетанјаху у четвртак поподне. Обраћање украјинског лидера Владимира Зеленског најављено је за средину, 25. септембра, док ће ставове Русије изнети шеф руске дипломатије Сергеј Лавров у суботу, 28. септембра.

image