У Њујорку почиње генерална дебата у ГС УН: Oбратиће се председник Вучић

Генералну дебату отвара генерални секретар УН Антонио Гутереш, а потом се, по устаљеном редоследу, први обраћа председник Бразила Луис Инасио Лула да Силва

У Њујорку данас почиње генерална дебата 79. заседања Генералне скупштине Уједињених нација (ГС УН), на којој ће се окупити више од 140 светских лидера и представника држава, међу којима је и председник Србије Александар Вучић.

Генерална дебата почиње данас у девет сати по америчком, односно у 15 сати по средњоевропском времену.

Генералну дебату отвара генерални секретар УН Антонио Гутереш, а потом се, по устаљеном редоследу, први обраћа председник Бразила Луис Инасио Лула да Силва, други на листи говорника је председник САД Џозеф Бајден, а трећи председник Турске Реџеп Тајип Ердоган.

Председник Вучић је 14. на листи говорника првог дана генералне дебате.

Учесницима ће се обратити и председници Швајцарске, Колумбије, Јужне Африке, Литваније, Гватемале, Малдива, Таџикистана, Сијера Леонеа, Анголе, као и емир Катара и краљ Јордана.

Генерална дебата је део заседања Генералне скупштине УН и одржава се на почетку сваке редовне сесије у септембру.

Најављено је да ће тема ове године бити заједничко деловање за унапређење мира, одрживог развоја и људског достојанства за садашње и будуће генерације, али сваки говорник може изнети тему коју сматра посебно важном.

Седница Генералне скупштине УН сматра се једним од највећих дипломатских догађаја у свету, а ове године се одржава у сенци све већих криза, сукоба и ратова широм света.

Редовно годишње заседање Генералне скупштине обично почиње трећег уторка у септембру и завршава се средином децембра, са избором председника Генералне скупштине на почетку сваког заседања.

Међу темама овогодишње дебате свакако ће се бити ратови у Гази, Судану, као и све већа могућност ескалације рата на Блиском истоку, а многи светски лидери говориће и о сукобу у Украјини.

Палестински председник Махмуд Абас требало би да говори у четвртак ујутру, а израелски премијер Бенјамин Нетанијаху у четвртак поподне.

Обраћање Владимира Зеленског најављено је за среду, 25. септембар, док ће ставове Русије изнети шеф руске дипломатије Сергеј Лавров у суботу, 28. септембра.

За лидере малих острвских земаља и других које су погођене климатским променама тема ће бити и борба против глобалног загревања.

За излагање сваког учесника генералне дебате предвиђено је 15 минута.

Традиција је да се први на седници обрати Бразил, а разлог томе је што је представник те земље први устајао и одлазио за говорницу када су остали били неодлучни да то ураде, у првим годинама одржавања ГС УН.

Пошто је земља домаћин, са седиштем УН у Њујорку, друга се обраћа Америка, након чега листа говорника иде по редоследу пријављивања, а правило је да председници држава имају приоритет, а потом заменици, принчеви, премијери, министри и други ниже рангирани чланови делегација.

На овогодишњој ГС УН учествоваће 87 шефова држава, троје заменика председника, двоје принчева, 45 премијера, 45 министара и четворо ниже рангираних шефова делегација.

Од лидера је затражено да се држе лимита од 15 минута за говорницом.

Прво заседање је одржано 10. јануара 1946. у Средишњој дворани Венсминстерске палате у Лондону којој је присуствовала 51 земља, а један од најдужих говора у ГС УН одржао је кубански лидер Фидел Кастро 1960. године, када је говорио четири и по сата.

Генерална дебата трајаће до понедељка, 30. септембра.