Србија и Балкан

Ђурић на министарском састанку несврстаних: Тешке последице опасних преседана у свету

Он је захвалио земљама чланицама на поштовању међународног права у протеклим деценијама
Ђурић на министарском састанку несврстаних: Тешке последице опасних преседана у свету© Tanjug/MSP

Министар спољних послова Србије Марко Ђурић учествовао је у Њујорку на министарском састанку Покрета несврстаних земаља и том приликом позвао представнике држава чланица да остану одани изворним принципима те организације, истакавши да ће у томе увек имати подршку Србије.

Он је захвалио земљама чланицама на поштовању међународног права у протеклим деценијама.

Подсетивши да представља земљу у чијој је престоници одржан први самит Покрета несврстаних земаља, Ђурић је истакао да Србија и данас поштује и негује принципе на којима је организација основана, јер ти принципи су и данас релевантни, саопштило је Министарство спољних послова.

Ђурић је истакао да је Србија била суочена са тешким кршењем Повеље УН, како 1999. године, када је нападнута без сагласности Савета безбедности УН, тако и 2008. године, када су привремене институције самоуправе у Приштини једнострано прогласиле независност јужне српске покрајине.

Подсетио је да је та унилатерална одлука донета без сагласности Србије, без одобрења УНМИК-а и без било каквог референдума.

"Данас нажалост на многим местима видимо тешке последице прављења опасних преседана широм света, без обзира на величину или број становника неке земље. Ујединимо се у заузимању за мир у овом тешким временима, када је и сама реч мир постала контроверзна", поручио је шеф српске дипломатије.

Србија је, према његовим речима, земља оријентисана ка будућности и економском развоју, која све проблеме наслеђене из прошлости настоји да реши на мирољубив начин и на свом развојном путу неће заборавити старе пријатеље.

image