Србија и Балкан

Лучић: Велика дипломатска активност "Телекома" да добије трајну лиценцу за рад на читавом КиМ

"Телеком" је већ имао важне састанке у Вашингтону
Лучић: Велика дипломатска активност "Телекома" да добије трајну лиценцу за рад на читавом КиМ© TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/

Генерални директор "Телекома Србије" Владимир Лучић је најавио да ће у наредне три недеље посетити Приштину у оквиру велике дипломатске активности да се "Телекому" додели лиценца за рад на читавој територији КиМ, као и најбитнији фреквентни опсег за развој 5Г мобилне мреже у јужној српској покрајини.

Лучић је рекао да би то омогућило и да се побољша квалитет мобилне мреже на територији Косова и Метохије где живе Срби, додавши да је Телеком већ покренуо велику дипломатску активност, у оквиру које је у петак имао важне састанке у Вашингтону.

"Искористио сам састанке у Стејт департману и представио све проблеме које имамо у функционисању у последњих годину дана, као и о једном доста лошем односу приштинске администрације према МТС-у", рекао је Лучић за Танјуг. 

Навео је да је сада у току нови покушај приштинског регулатора да подели 5Г опсег који је најбитнији за развој 5Г мреже на 700 МХз.

"То је за нас велика шанса да коначно и добијемо потврду да можемо да будемо оператор на читавој територији Косова и Метохије. Зато што смо се ми пријавили за поделу тог опсега и тај регулатор мора до 26. септембра да објави ко се све пријавио и на који начин ће да подели фреквенти опсег. Потпуно смо убеђени, а волео бих га грешим, да је била намера регулатора у Приштини да додели њима, два постојећа приштинска оператера, 5Г опсег", рекао је Лучић.

Очекује да, ипак, уз једну добру подршку међународне заједнице и уз минимум разума са друге стране, како је рекао, схвате у Приштини да је потпуно нелогично да ако већ хоће да поделе 5Г опсег заобиђу "Телеком" на Косову и Метохији.

"Ми ћемо у следеће три недеље бити доле, опет ћемо отићи у Приштину да посетимо амбасаде. Ми смо већ у контактима и у великој дипломатској активности да се и нама подели тај најбитнији опсег за развој 5Г технологије на територији читавог КиМ и самим тим ми да коначно као оператор добијемо лиценцу и дозволу да може да ради на читавој територији КиМ с једне стране и да побољша квалитет мобилне мреже где Срби живе, што нам је изузетно битно", нагласио је Лучић.

image