Оптужница за убиство мале Данке: Шта за сада (не) знамо

Осумњичени Срђан Јанковић и Дејан Драгијевић, за које тужилаштво тражи доживотни затвор, прво су признали па негирали злочин, док тело двогодишње девојчице још није пронађено

Више јавно тужилаштво у Зајечару подигло је оптужницу против Срђана Јанковића и Дејана Драгијевића који се терете за убиство двогодишње Данке Илић које се догодило 26. марта ове године.

Тужилаштво их терети за кривично дело тешко убиство у саизвршилаштву, а оптужница је подигнута и против оца једног од осумњичених Радослава Драгијевића и то за непријављивање кривичног дела и учиниоца кривичног дела, као и за помоћ учиниоцу кривичног дела.

За Јанковића и Драгијевића тужилаштво тражи казну доживотног затвора, док је за дело за које се терети Радослав Драгијевић запрећена казна до осам година затвора. Такође, предложено је да се двојици осумњичених за убиство мале Данке продужи притвор.

Медији данас преносе да је сва документација предата Вишем суду у Зајечару, као и да се оптужница темељи на признањима Јанковића и Драгијевића датим у присуству њихових адвоката, а која се сматрају валдиним, иако су их обојица касније негирали. Према наводима медија, оптужница се темељи и на бројним доказима прикупљеним током пола године истраге: исказима сведока, снимцима са надзорних камера, доказима прикупљеним са места злочина…

Тело девојчице Данке Илић још увек није пронађено.

Прва реконструкција злочина

Девет дана трајала је интензивна потрага за двогодишњакињом која је 26. марта нестала из дворишта куће у Бањском пољу код Бора где је била са мајком и братом.

Дана 4. априла тадашњи министар полиције Братислав Гашић на конференцији за медије саопштио је да је девојчица убијена, а да су осумњичени ухапшени и да су признали тешко кривично дело. Како је тада рекао Гашић, осумњичени су признали да су аутомобилом ударили девојчицу, а њено тело бацили на депонију.

Он је додао и да се за телом још трага због информације да је 28. марта пребачено са депоније на другу локацију.

Министар полиције новинарима је изнео детаљну сатницу, од тога у колико је сати мајка последњи пут фотографисала децу, до тога када се се возило које је ударило малу Данку зауставило поред куће и колико је времена било на депонији.

Он је појаснио да су осумњичени, запослени у ЈП "Водовод", били на радном задатку проверавања шахте, као и да су возили службени аутомобил. За воланом је био Дејан Драгијевић, док је Срђан Јанковић био сувозач. На кратко су се зауставили због тоалета, објаснио је Гашић.

"Када су кренули, девојчицу су ударили на 30-40 метара од места заустављања. Аутом је управљао Д.Д. док је С.Ј, сувозач, изашао из аута, отворио врата и тело девојчице, која је била без свести, пребацио преко алата. Током вожње, договорили су се да тело негде баце, а успут их је у 13.57 часова зауставио отац девојчице, који је био у колима, и питао је да ли су је видели. Рекли су не", реконструисао је пред новинарима тешки злочин министар полиције.

Гашић је објаснио да је цело кретање двојице осумњичених забележено ГПС-ом јер се радило о службеном возилу, да су се они након што су ударили дете, упутили Старобањским путем, као и да је Јанковић бацио тело девојчице на депонију, након чега су се вратили у своје предузеће.

Потрага за траговима

После ове конференције за медије, почела је опсежна претрага депоније која је трајала данима, а затим и дворишта и места око куће Јанковића и Драгијевића. Припадници жандармерије, тешка механизација, пси трагачи претраживали су сумњиве локације, али та претрага до сада није дала никаквих резултата - тела девојчице и даље нема.

У међувремену, медији су преносили језиве детаље убиства: да је дете било свесно након што су је ударили, да је Драгијевић задавио у колима, да су у аутомобилу пронађени трагови крви. Чекало се на вештачење ДНК трагова узети из службеног возила, као и из приватних аутомобила двојице осумњичених и са хладног оружја и алата који су узети од њих.

Мењање исказа

Након првог саслушања у Вишем јавном тужилаштву у Зајечару, медији су пренели да је Драгијевић признао да су извршили злочин, док се Јанковић бранио ћутањем.

Драгијевић је наводно рекао истражним органима да је ударио колима девојчицу, а затим је задавио голим рукама, а да је Јанковић био сувозач и да су се заједно решили тела. Према незваничним сазнањима, Драгијевић је тада навео и да је након два дана преместио тело детета, а да су му у томе помогли отац и брат, али није хтео да открије локацију.

Јанковић се на саслушању након хапшења бранио ћутањем, а онда је почетком јуна одлучио да жели да проговори и негирао да има било какве везе са нестанком и убиством Данке Илић.

И Драгијевић је тражио тада да буде поново саслушан. И он је променио исказ и такође негирао тешко кривично дело које му се ставља на терет.

Изненадна смрт

Два дана након хапшења Драгијевића и Јанковића, полиција је 6. априла привела Радослава и Далибора Драгијевића, оца и млађег брата осумњиченог Дејана. Они су ухапшени због сумње да су му помагали да склони тело детета.

Дан након хапшења, Далибор Драгијевић изненада је преминуо у притворској јединици Полицијске управе у Бору.

Министарство унутрашњих послова саопштило је да је Далибору позлило у раним јутарњим сатима, и да је он "упркос правовременом реаговању полицијских службеника и лекара Дома здравља Бор" преминуо. Наведено је и да је лекар мртвозорник констатовао је природну смрт.

"Блиц" је објавио, позивајући се на незванична сазнања, да је пре смрти, Далибор наводно признао да је помогао брату да се реши тела Данке Илић. Полицију је, према тим наводима, водио на више локација, али тело девојчице нигде није пронађено.

Убрзо након смрти Далибора Драгијевића, недељник "Радар" објавио је да су резултати обдукције његовог тела урађене на Институту за судску медицину открили да је он умро насилном смрћу. Главни јавни тужилац ВЈТ у Зајечару рекао је новинарима да не може да потврди те наводе јер нису добили записник о обдукцији. 

Истрагу околности под којима је преминуо Далибор Драгијевић крајем априла преузело је Више јавно тужилаштво у Нишу.  

Радослав Драгијевић од почетка се бранио ћутањем, а пуштен је да се брани са слободе 29. маја.

Вештачење доказа

Бројни предмети и докази узети су на вештачење у потрази за ДНК траговима Данке Илић.

Како су медији писали, узето је све за шта се сумњало да би могло да буде коришћено током убиства и скривања тела девојчице: гардероба, обућа, теписи, стазе, алат, хладно оружје, тестера, секира…

Крв је пронађена у службеном аутомобилу осумњичених, као и на панталонама једног од њих, али се вештачењем утврдило да се ради о крви једног од осумњичених.

Почетком августа објављено је да су у ВЈТ Зајечар стигли резултати анализе свих предмета узетих из кућа и дворишта двојице осумњичених и да ни на једном нису пронађени ДНК трагови Данке Илић. "Курир" је пренео своја сазнања да су стручњаци четири месеца анализирали ДНК трагове са више од 100 предмета узетих из домова Јанковића и Драгијевића.

"За сада није нађен ниједан материјални доказ који би недвосмислено теретио Срђана Јанковића и Дејана Драгијевића за убиство Данке Илић. Тужилаштво има рок од још два месеца да одлучи о подизању оптужнице", рекао је тада извор "Курира" из истраге.