Србија и Балкан

Годину дана касније: Колико је Бањска отежала позицију Србије

Инцидент у Бањској у коме су страдала тројица Срба и један приштински полицајац постао је адут у рукама Куртијевог режима којим Приштина не само да отежава безбедносну ситуацију и живот Срба, већ покушава да наштети и међународној позицији Србије
Годину дана касније: Колико је Бањска отежала позицију Србије© FOTO TANJUG/ STR, fotografija niske rezolucije/ nr

На улицама је пустош, страх не попушта, у месту у коме је некад врвило од живота више ни деца не смеју да провире ван својих дворишта – тако данас, годину дана након сукоба са приштинском полицијом у коме су погинула тројица Срба и један "косовски" полицајац, изгледа Бањска.

И истоимени манастир у који је током прошлогодишњег инцидента упала група наоружаних, маскираних људи за које се касније испоставило да су припадници такозване косовске полиције ових дана је затворен.

Стефана Недељковића (31) из Звечана, Игора Миленковића (50) и Бојана Мијаиловића (30) из Лепосавића више нема, страдали су прошле године, а приштинске власти подигле су оптужбе против 45 Срба међу којима је и бивши лидер Српске листе Милан Радоичић. Сукоб у Бањској, Куртијев режим успео је да "монетизује" и претвори у нови притисак на Београд и разлог за застрашивање српске заједнице.

"Број специјалаца мало је смањен у односу на прошлу годину. Специјалци су на улицама, непрестано пролазе џипови, ту су непознати људи који не говоре нашим језиком. На улицама су само униформисана лица, косовски специјалци, припадници Кфора, Еулекса, разни посматрачи… Бањска је претворена у гето", сведочи за РТ Балкан Србин из Бањске који због страха не жели да помињемо његово име.

Једна од светлих тачака у њиховим животима је манастир, који је ту вековима, и "који је иако рушен, паљен, иако су му убијани монаси, упркос свему преживео".

"Све ово схватамо као искушење и нема нам друге, него да чекамо да све прође. Ово је живот без живота, најгоре је што нема наде да ће се ситуација поправити", каже саговорник РТ Балкан.

Све се, од тог 24. септембра прошле године променило. И то мало слободе коју су Срби имали на северу Космета, Куртијев режим је отео. Бањска је послужила  Куртију, као изговор за убрзано успостављање лажне државе на северу Косова и Метохије, а Куртијев министар Ејуп Маћедонци, али и остали његови пулени, мало мало па пред међународном заједницом користе Бањску као доказ да "Србија планира инвазију" и оправдање за дивљање РОСУ по северу јужне српске покрајине – јер они би, забога, требало да спрече "репризу напада српских банди".

"Мислим да је Бањска искоришћена од стране западних обавештајних служби и водећих структура Косова као лажне НАТО државе. По свим индикаторима, обавештајне службе Запада, а и само Косово знале су за тај догађај, његову режију, долазак снага, распоред…Имали су све информације, искористиле су то да искомпромитују власт и саму државу Србију и сада служи као повод за међународне притиске управо тим државама чије обавештајне службе су учествовале у догађају", каже за РТ Балкан генерал Митар Ковач.

Неспорно је, каже, наш саговорник и да су највише британске и америчке обавештајне структуре учествовале у режији овог догађаја. У прилог томе, сведоче и "предвиђања" британске посланице Алише Кернс која је месецима пре сукоба Срба са приштинском полицијом у Бањској, режирала бајку по којој се оружје из Србије шверцује колима Хитне помоћи и онда истоварује у православне цркве на Косову и Метохији. Ништа мање речита нису ни сазнања руског портала "Национална одбрана" како британски обавештајци планирају да одговорност за Бањску "пришију" потпредседнику српске владе Александру Вулину.

Да би, након тих њених визија манастиру Бањска одједном била пришивена главна улога у тој представи западних обавештајаца.

"Лажна држава је догађаје у Бањској искористила за окупацију Космета, наметање својих закона, и демонтирање свих институција државе Србије. Тај процес је превише поодмакао, остало им је само још да школство и здравству интегришу у свој систем и успоставе потпуну самовољу на северу. Још ће дуго и Албанци а и Западњаци, користити то као аргумент за притиске на Србију и тражиће припадницима групе која је боравила у Бањској да се предају властима да им се суди на Косову по њиховом лажном правосудном систему", упозорава Ковач.

У прилог томе, сведочи и Куртијева бахата уцена којом је одговорио на мере председника Србије Александра Вучића за разрешавање ситуације на Космету. Уз признање лажне државе, приштински премијер затражио је и да Србија његовом режиму испоручи Милана Радоичића, који је иначе, преузео одговорност за догађаје у Бањској.

"Мислим да има довољно разлога да Србија затражи повратак своје полиције на север Косова, демонтирање њихових безбедносних структура и повратак на простор јужно од Ибра. Ако се то не деси, легитимно је право Србије да заштити свој народ и да уђе на Космет с легалним безбедносним структурама, полицијом, жандармеријом и војском и да остане на том простору до коначног решавања спора", истиче генерал Митар Ковач.

Бањску Курти користи не само да би отежао живот Србима на "терену" и као изговор за убрзано албанизовање севера Космета, већ и да би отежао позицију Србије на међународној сцени, трудећи се да Београд представи као главни фактор дестабилизације у региону. Бањска је коришћена чак и као "адут" Приштине у њиховом бескрајном лобирању да међународна заједница уведе санкције Србији.

"Притисци на Србију су непрестани и без Бањске. Они су стални и упорни су. Мислим да Западне центре моћи хвата нервоза јер предвиђају да ће исходи одређених конфликата бити на њихову штету. Они настоје да напречац заврше недовршене послове на Балкану, а у то је у првом реду Косово и Метохија. Спремају се за велики обрачун и у том великом амбициозном и нереалном плану, они КиМ виде као копнени носач НАТО трупа па би на све начине хтели да приморају Србију да учини оно што никад не може - да призна илегално, насилно и криминално отцепљење Косова и Метохије. Бањска је само још један, инсценирани повод за појачавање тих притисака", оцењује дипломата Живадин Јовановић.

Наш саговорник, међутим, сматра да такви покушаји Запада и њихових приштинских пиона – немају резултате. Међународни положај Србије је, уверава, јачи него и у време Бањске, и јачи него што је био 1999.године када су исте снаге извршиле агресију на Србију, а затим 2008. године покушале да озаконе независност "Косова".

"Међународни положај Србије је знатно бољи и побољшава се како деловањем Србије, тако и због брзе промене глобалног и европског оквира, јер смо сведоци брзе замене униполарног поретка, поретка силе и кршења права, поретком равноправних земаља и народа. У тим промењеним европским и глобалним оквирима, Србија добија далеко више простора да се бори за своја државна и национална права и државне и националне интересе и мора учинити све да тај нови позитивни глобални оквир искористи на најбољи начин", закључује Живадин Јовановић.

image