Србија и Балкан

Министри ЕУ подржали проширење на Западни Балкан, Рејндерс: Ускоро пакет о проширењу

Министар за европске послове Мађарске Јанош Бока је током седнице, на којој је представио приоритете мађарског председавања, међу којима је и доследна политика проширења заснована на заслугама, рекао да је проширење једна од најуспешнијих политика ЕУ
Министри ЕУ подржали проширење на Западни Балкан, Рејндерс: Ускоро пакет о проширењуGetty © Europa Press News / Contributor

Министри за европске послове земаља чланица ЕУ данас су, током седнице Савета ЕУ за опште послове посвећене приоритетима мађарског председавања, подржали процес проширења ЕУ заснован на заслугама, укључујући на Западни Балкан.

Министар за европске послове Мађарске Јанош Бока је током седнице, на којој је представио приоритете мађарског председавања, међу којима је и доследна политика проширења заснована на заслугама, рекао да је проширење једна од најуспешнијих политика ЕУ.

"Морамо да задржимо овај успех како бисмо осигурали да (проширење) буде засновно на заслугама, уравнотежено и кредибилно. Гледали смо ка земљама Западног Балкана и перспективама чланства у ЕУ у том погледу. Без тога, европска заједница не може бити потпуна", рекао је Бока.

Европски комесар за правосуђе Дидије Рејндерс рекао је да ће за неколико недеља Европска комисија представити пакет о проширењу, који ће укључивати детаљну процену о стању напретка у земљама кандидатима и обезбедити јасне смернице у погледу реформи.

Он је додао да је процес проширења заснован на заслугама и да ће тако и остати и оценио да је ЕУ интерно припремљена за проширење.

"Амбициозна реформска агенда је потребна да се осигура правилно функционисање веће ЕУ", поручио је Рејндерс.

Након њега обратили су се представници земаља чланица ЕУ, а представница Чешке рекла је да њена земља цени што је проширење једно од приоритета мађарског председавања и изразила наду да ће се задржати замах који постоји када је реч о политици проширења, али да оно неће бити ограничено само на Западни Балкан, већ да ће се односити и на земље кандидате на истоку.

Проширење као приоритет подржава и Словачка, рекао је представник те земље и додао да се нада да ће Западни Балкан напредовати у том процесу, "добро и лако" .

"Проширење ЕУ мора да се одвија на уравнотежен начин. Иста правила морају да се примењују на све земље кандидате на Западном Балкану, као и даље на истоку", рекао је он.

Представник Француске је, такође, подржао процес проширења, али не, како је рекао, само на Западни Балкан, већ и на друге партнере ЕУ, као што су Молдавија и Украјина, док је представник Финске оценио да су проширење и владавина права кључна питања на агенди те земље.

"Будућност Украјине, Молдавије, Грузије и Западног Балкана лежи у ЕУ", рекао је представник Финске, али је оценио да Украјина у великој мери недостаје у приоритетима мађарског председавања ЕУ.

За представницу Португалије процес проширења је геополитички и економски интерес и он би, напомиње она, требало да буде заснован на заслугама.

"Веома смо срећни што смо већ започели преговоре са неким земљама и надамо се да ће процес остати заснован на заслугама", рекла је она, уз напомену да проширење захтева и унутрашње реформе.

Приоритете мађарског председавања Савету ЕУ, а посебно фокус на проширењу компетитивности, кохезији и одбрани подржава и Пољска.

"У погледу проширења, надамо се подједнако снажној обавези за подстицање интеграције Украјине и Молдавије, као и земаља Западног Балкана", рекао је представник Пољске.

Представница Хрватске нагласила је да њена земља посебну пажњу придаје процесу проширења, са нагласком на Западни Балкан, али и Украјину и Молдавију, као и да Хрватска подржава амбициозан приступ мађарског председавања у погледу одржавања прве међувладине конференције са БиХ.

Представник Шпаније рекао је да његова земља цени приоритете мађарског председавања, од којих је први конкурентност, а када је реч о проширењу, навео је да оно представља геостратешко инвестирање у будући просперитет ЕУ.

Представник Словеније изразио је задовољство због тога што је проширење један од приоритета мађарског председавања Савету ЕУ и што ће фокус бити на Западном Балкану, као и због тога што Мађарска планира да организује самит ЕУ и Западни Балкан.

Све земље кандидате у процесу проширења, како на Западном Балкану, тако и у источној Европи, подржава Италија, рекао је њен представник.

"Све ове земље спроводе сложене реформе, а ми морамо у потпуности да искористимо инструменте Европске уније да подржимо и унапредимо тај процес. Морамо да будемо спремни да препознамо њихову посвећеност када значајно напредују", поручио је он.

За представницу Кипра важно је да проширење буде процес заснован на заслугама и да фокус буде на владавини права.

Иако су министри током данашњег састанка поздравили програм и приоритете мађарског председавања ЕУ, многи од њих су изразили незадовољство што подршка Украјина није један од приоритета, а поједини су у том контексту говорили и о сукобу на Блиском истоку.

Поред доследне политике проширења засноване на заслугама, остали приоритети мађарског председавања, о којима је данас такође разговарано, односе се на нови европски споразум о конкурентности, јачање европске одбрамбене политике, спречавање илегалних миграција, обликовање будућности кохезионе политике ЕУ, пољопривредну политику ЕУ оријентисану на пољопривреднике и решавање демографских изазова.

image