Србија и Балкан

Ко је БиХ министру дао мандат да вређа Србе у УН?

Шеф српске дипломатије Србије Марко Ђурић изјавио је да је министар иностраних послова у Савету министара Елмедин Конаковић покушао да злоупотреби састанак Покрета несврстаних земаља у Њујорку да би оптужио Србију и српски народ за агресију и означио их као злочинце и агресоре
Ко је БиХ министру дао мандат да вређа Србе у УН?Getty © Samir Jordamovic/Anadolu

Правник Огњен Тадић оцењује да министар спољних послова у Савету министара Елмедин Конаковић "лови гласове на изборима преко ратних прича", док сарајевски медији свесрдно прихватају такву реторику, па им се програм готово не разликује од онога за време рата, реагујући на говор шефа дипломатије БиХ у којем је оптужио Србију и српски народ за агресију и означио их као злочинце и агресоре.

Министар спољних послова Босне и Херцеговине Елмедин Конаковић, наиме, одржао је говор на састанку министара спољних послова Покрета несврстаних (НАМ) који је одржан на маргинама 79. заседања Генералне скупштине Уједињених нација у Њујорку, а у свом говору повукао паралелу између страдања цивила у Босни и Херцеговини "током агресије деведесетих" и актуелне ситуације у Палестини.

"Широм моје земље цивили су масакрирани и на многим местима остављени у масовним гробницама. Кулминација година агресије и геноцидних радњи била је геноцид у Сребреници. Не само да нас свет није заштитио, него је дозволио да српске снаге убију готово 8.400 цивила у граду који је био проглашен као УН сигурна зона", рекао је Конаковић.

Шеф српске дипломатије Србије Марко Ђурић изјавио је да је министар иностраних послова у Савету министара Елмедин Конаковић покушао да злоупотреби састанак Покрета несврстаних земаља у Њујорку да би оптужио Србију и српски народ за агресију и означио их као злочинце и агресоре.

"Конаковић је потрошио уводни део свог обраћања на начин који, потпуно сам сигуран, не подржава огромна већина грађана БиХ и то не само српске и хрватске националности већ и наше пријатељске, комшијске, бошњачке националности", рекао је Ђурић.

Он је изразио жаљење због тога што је Конаковић својим говором дефинитивно показао да подрива унутрашњу политичку кохезију у БиХ, да не ради у духу Дејтонског споразума и добре регионалне сарадње.

Огњен Тадић за РТ Балкан указује су сарајевски политичари неспособни да другачије придобију бираче, због чега имају овакву реторику.

"Неспособност Елмедина Конаковића и других политичара из Сарајева да своју понуду надограде мирнодопским политикама, иако је рат завршен пре 30 година, а због чега и данас на изборима гласове лове преко ратних прича, највећи је проблем БиХ. Такви као он највећи су непријатељи БиХ", каже наш саговорник. 

Тадић објашњава да је за све људе у БиХ фрустрирајуће што се готово ниједан ТВ дневник Федералне ТВ и РТВБиХ, који је емитован од краја рата до данас, скоро уопште не разликује од ратних сарајевских ТВ дневника муслиманске стране.

"Један за другим нижу се прилози о ратним догађајима и њиховим посљедицама, па све у круг, као на рингишпилу. Надали смо се да ће Елмедин Конаковић са својим коалиционим партнерима направити искорак, али све више се показује, посебно сада у време предизборне кампање, да је исти као и остали", указује правник.

Српски члан Председништва БиХ Жељка Цвијановић изјавила је да је БиХ деценијама талац бошњачких представника који упорно приватизују институције које припадају свима.

Цвијановићева је рекла да Конаковић, као прво, није никакав представник БиХ, како се лажно представио у Њујорку, већ да он представља искључиво себе и у своје име износи лажи на међународним форумима.

"Његови ставови су продукт бошњачке ратне пропаганде и као такви не могу одржавати ставове свих народа, нити БиХ. У БиХ се десио трагични грађански рат, у коме су страдали сви народи, а не само један. Причом о агресији, Конаковић покушава амнестирати злочинце из сопственог народа и минимизирати све жртве, осим бошњачких", истакла је Цвијановићева.

Ако је представник БиХ, а не само Бошњака, Цвијановићева је упитала зашто није говорио о десетинама злочина над Србима и Хрватима који никада нису процесуирани или о пресуђеном ратном злочинцу Сакибу Махмуљину који се, недоступан органима БиХ, слободно шетка у иностранству.

Она је оценила да је срамно што Конаковић приватизује заједничке институције и дугорочно нарушава односе у БиХ.

image