Србија и Балкан

Шта је Вучић поручио одликујући руског амбасадора у УН Василија Небензју?

Србија је потврдила да не заборавља одане пријатеље и оне који бране њене интересе
Шта је Вучић поручио одликујући руског амбасадора у УН Василија Небензју?© Инстаграм/buducnostsrbijeav

Орден српске заставе првог степена, који је стални представник Руске Федерације при Уједињеним нацијама Василиј Небензја добио од председника Србије Александра Вучића, мера је захвалности српског народа руском дипломати који је био један од најватренијих и најгласнијих противника приликом западне борбе да у Генералној скупштини УН Србе означе за геноцидан народ.

Признање, које је Небензја добио од самог председника Србије, уједно је и челична потврда трајног српско-руског пријатељства које одолева притисцима. Упркос гласинама да Србија све више нагиње ка Западу, овакав показатељ захвалности Руској Федерацији (уз Небензју су одликовани и амбасадорка Ана Јевстигњејева заменица сталног представника Руске Федерације при УН, као и амбасадорка Марија Заболоцка, заменица сталног представника Руске Федерације при УН), знак је да Београд остаје на давно зацртаном курсу – неговања све бољих односа са Русијом.

"Надам се да можемо додатно да ојачамо сарадњу између наших народа и наших земаља до нивоа којим ћемо сви бити задовољни. Хвала вам још једном, то је био јако тежак посао, ја то много ценим и од нас увек можете да очекујете исто. Желим вам сваки успех и свако добро, ово је за мене била велика част", истакао је Вучић додељујући одликовање Небензји.

Небензја је захвалио истом мером, потврђујући да Русија и Србија уживају у безграничним односима, "не само у односима, већ и у пријатељству и братству". Две земље, како је рекао, гледају на свет истим очима, штите исте вредности и принципе, и то се односи на Косово и Метохију, које је, како је рекао руски дипломата, срце Србије.

"Чињеница да је Вучић одликовао Небензју је чин захвалности због подршке која је Србији била веома драгоцена и тицала се и њеног достојанства и опстанка као уважене чланице УН. То је гест који ће добро да се прими. Држава која је добила подршку у њој врло значајној ситуацији захвалност је показала на највишем могућем месту, у Уједињеним нацијама. И одликовање је доделио шеф државе. Сигурно да је то интелигентан потез са последицама које могу бити само позитивне. Амбасадор Небензја је то заслужио јер је био на бранику наше одбране, и укрштао је све време мачеве са Западним прекршитељима резолуције 1244.  То је и почаст Русији, која деценијама брани права Србије и Косова и Метохије у УН", истиче бивши министар спољних послова Србије Владислав Јовановић.

Саговорник РТ Балкан подсећа да Србија и Русија никад нису имале заоштрене односе и да никад нису посезале за пушком међусобно.

Русија се, додаје, у најкритичнијим ситуацијама, нашла да пружи помоћ Србији – од Карађорђевог устанка и очувања аутономије Србије под Отоманском портом, преко бројних ратова, па све до сада у Савету безбедности.

"У Савету безбедности ниједна западна сила не стаје на страну Србије, а све време нам Русија пружа подршку. То је нешто што се не сме заборавити. Пријатељство с Русијом, и то било којом Русијом (и империјалном и комунистичком и посткомунистичком), потврђено је као вековна историјска истина", закључује Владислав Јовановић.

Некадашњи министар спољних послова, осврћући се на геополитичку ситуацију у којој се од Србије очекује да се максимално удаљи од Русије и Москви уведе санкције, подсећа да је опредељење Србије политика независности и војне неутралности.

"Политика независности и војне неутралности претпоставља балансирану спољну политику. Развој добрих односа са једном великом силом не сме да буде на штету и на уштрб исто таквих добрих односа са другим земљама. Ако неко спекулише да активан однос сарадње с једном државом угрожава однос са другом,  греши у  политичкој процени", подвлачи Јовановић.

image