Међународна конференција у Руско-српском хуманитарном центру у Нишу

Руско-српски хуманитарни центар у Нишу организује Међународну конференцију о гашењу пожара и ванредним радовима при саобраћајним несрећама са електричним возилима

Од 25. до 26. септембра 2024. године одржаће се међународна конференција, коју организује Руско-српски хуманитарни центар (РСХЦ) у сарадњи са Међународном организацијом цивилне заштите (МОЦО). Тема догађаја биће развој метода гашења пожара и спровођења ванредних радова при саобраћајним несрећама са електричним возилима.

Конференција се одржава уз подршку Министарства за ванредне ситуације Русије, Белорусије и Србије. Отворена сесија биће обележена обраћањима генералног секретара МОЦО-а Маријату Јапа, министра МЧС Русије Александра Куренкова и министра МЧС Белорусије Вадима Сињавског.

Они ће нагласити важност прилагођавања метода борбе против пожара, имајући у виду растућу популарност електричних возила и потребу за унапређењем традиционалних приступа раду спасилачких служби.

Конференција ће окупити више од 50 представника из Русије, Белорусије, Србије, Алжира, Египта, Јерменије и других земаља.

Међу учесницима су и Универзитет за цивилну заштиту у Санкт Петербургу, Академија цивилне заштите и друге кључне научно-истраживачке и образовне организације које се баве обуком стручњака и развојем нових методика.

Циљ догађаја је израда препорука и програма обуке за међународну заједницу, са посебним акцентом на координацију напора земаља чланица МОЦО-а у области цивилне заштите и безбедности од пожара.