Додик: Конаковић мислио да лажима импресионира учеснике састанка у Њујорку

Коментаришући Конаковићево излагање у којем је изнео низ неистина о протеклом грађанском рату у БиХ, Додик је рекао да Конаковић мисли да ће некога ко долази из муслиманског света тако импресионирати.

Председник Републике Српске Милорад Додик рекао је да тема састанка Покрета несврстаних земаља у Њујорку није била БиХ већ Палестина и да је министар иностраних послова у Савету министара Елмедин Конаковић мислио да ће их импресионирати износећи лажи о једном конститутивном народу у БиХ.

Коментаришући Конаковићево излагање у којем је изнео низ неистина о протеклом грађанском рату у БиХ, Додик је рекао да Конаковић мисли да ће некога ко долази из муслиманског света тако импресионирати.

Председник Српске навео је да се залаже за то да у Палестини престане рат што пре и да престану страдања, поготово деце, без обзира са које стране, те да би такав став требало да долази и од БиХ.

Додик је поновио да иступ Конаковића на овом састанку у Њујорку није став БиХ, већ чиста злоупотреба малих људи, малих домета, који износе своје и ставове учмалог политичког Сарајева, те им служи за њихову сарајевску чаршију, не за озбиљну политику.

"Ни један међународни акт није оптужио Србију, мада су муслимани остали у силној жељи да се то деси. То се није десило и никада се неће ни десити, јер то није тако. Иступ Конаковића више говори о томе да он млати празну сламу и то је нама познато", рекао је Додик.

Заменик председавајуће Савета министара Сташа Кошарац рекао је да је иступ министара иностраних послова у Савету министара Елмедина Конаковића на састанку Покрета несврстаних земаља у Њујорку наставак неуставне праксе бошњачког политичког фактора који, како каже, вршља по свету и покушава да у име БиХ износи личне политичке ставове и опсервације.

Кошарац је указао да је Конаковић, по ко зна који пут, одлучио да унилатерално иступа на међународним форумима, дезавуишући светску јавност неистинама о протеклом грађанском рату у БиХ.

"Као човек и политичар саосећам са свим жртвама рата. Недопустиво је да се на овом питању прави разлика, а Конаковић и комплетна плејада бошњачких политичара управо то раде. Мобилисали су све структуре с једним циљем – што више оцрнити и сатанизовати српски народ", рекао је Кошарац.

Он је рекао да се није чуло да је Конаковић говорио о српским жртвама.

"Да ли је поменуо Казане, логоре за Србе у Сарајеву, злочине у Подрињу, злочине у Јошаници, било које српско стратиште", упитао је Кошарац.

Он је упитао да ли се Конаковић осврнуо на случај пресуђеног ратног злочинца Сакиба Махмуљина и чињеницу да се упркос међународној потерници и данас крије изван БиХ, те да ли му је пало на памет да апелује на правосуђе у БиХ које годинама одуговлачи пресуде у предметима "Атиф Дудаковић", "Добровољачка" и слично.

"Наравно да су ово реторичка питања. Није их Конаковић никада поставио. Нити ће. Умјесто да се бори за истину и правду за жртве, бошњачки политички фактор упорно истрајава на ревизионизму и хајци на српски народ, Српску и Србију", констатовао је Кошарац.

Према његовим речима, шампиони дипломатског солирања злоупотребиће сваку позицију и прилику да износе неусаглашене и/или непостојеће ставове у име БиХ, кршећи Устав и законе земље у коју се куну и коју наводно штите.

"Сваким својим иступом додатно обесмишљавају БиХ, при чему не доприносе ничему, понајмање изградњи мира и поверења", закључио је Кошарац.