РТ Балкан истражује: Зашто су се васпитачи придружили протесту 2. октобра?

Представници репрезентативних синдиката најављују улазак у законски штрајк који би подразумевао часове у трајању од пола сата у случају да се надлежни оглуше о њихове захтеве

Репрезентативни просветни синдикати донели су одлуку да у среду, 2. октобра, ступе у једнодневни штрајк. Запослени у школама неће држати наставу, а родитељи деце предшколског узраста мораће да пронађу неког ко ће им причувати малишане, јер ће и вртићи тог дана "затворити врата".

Мерлин Трајковић из Предшколске установе у Врању за РТ Балкан каже да су свесни да ће тог дана "бити хаос", јер се очекује да им се у протесту придружи велика већина предшколских радника који су за обуставу, али да не могу да пристану на неразумевање доносиоца одлука, ресорног министарства и локалне самоуправе.

"Први разлог што тог дана нећемо примати децу је што се не поштују договори из Протокола. У прошлу среду смо имали састанак са премијером Милошем Вучевићем, где су првобитно понудили повећање плате за све запослене у предшколском образовном систему, за све једнако – 12 одсто, да би нас у петак поново позвали на хитан састанак у Влади, на коме се премијер није ни појавио. С обзиром да није било шансе да за два сата дођемо у Београд, представљала нас је председница Уније синдиката просветних радника Србије. Рекли су да је премијер погрешио, да нема новца и да ће бити као и школама – 8 одсто повећање за ненаставно особље и 12 одсто за наставно", објаснила је она и нагласила да не треба да их деле.

Васпитачица са дугогодишњом праксом у раду каже да је проблематично и то што чланови Савеза самосталних синдиката Београда у предшколском систему већ имају 16 одсто већу плату у односу на остатак Србије и да су сада тражили повећање од 21 одсто.

"Свима треба да се повећа плата за исту суму", објашњава она.

Још неки од изазова су нове основе програма по којима раде, као и презахтевни родитељи.

"Сви проблеми крећу у предшколском. Деца од четири године већ показују одређена понашања која треба кориговати, али је још већи апсурд то што су родитељи несарадљиви, а малишани су само њихова огледала", појашњава саговорница РТ Балкана док набраја како се некада организовао васпитно-образовни рад:

"Имали смо тематски програм по коме смо радили, а сада је то према интересовању деце. То је камен спотицања из неколико разлога, прво јер би деца увек да се само играју, друго то што су неке групе мешовите па се интересовања не подударају за предшколце од три и пет година, а препоручили су нам и да се што више користимо природним материјалима (шишаркама, гранчицама, шрафовима), што сматрамо небезбедним."

Она је подсетила и на смртни случај из 2022. године када је четворогодишње дете у вртићу у Владичином Хану прогутало жир и преминуло.

Такође, додаје да би према нормативу требало да раде са групом од 26 малишана, а да их је тренутно 28.

"Ту је и несклад да поједине колеге са радним стажом од 15 година све то време раде на одређено, а онда се појаве колеге приправници и одмах добију уговор за стално. То сматрамо недопустивим", каже наша саговорница, која би волела и да их консултују приликом доношења законских решења.

Валентина Илић, председница Уније синдиката образовања Србије, подсећа да је према Протоколу који су у октобру 2023. године потписали са Министарством просвете договорено да се почетна плата за оне са седмим степеном у јануару 2025. изједначи са републичким просеком од приближно 15,4 одсто.

"Они су се оглушили, или не желе. Очекујемо преговоре о томе. Ако се не испуне наши услови, даћемо им недељу дана времена пре уласка у законски штрајк на пола сата", упозорила је Илићева.

Из четири репрезентативна синдиката у просвети објаснили су да је буџет намењен за просвету и културу за 2024. годину, до тренутка ребаланса буџета, износио 292 милијарде динара, а да је запослено укупно 146.783 радника, те да би према рачуници на почетне плате могло да се одвоји тек близу 13 милијарди, односно 152 милијарде годишње.

Поред зараде, захтеви се односе и на усвајање Кривичног законика у Скупштини Србије према коме би запослени у просвети стекли статус заштићеног лица, измени Уредба о коефицијентима за обрачун и исплату плата запослених у јавним службама, као и да им се исплати Новогодишња награда у складу са Посебним колективним уговором.