Србија и Балкан

Представљени циљеви мађарског председавања: Критике министара из ЕУ због недовољне подршке Украјини

Током расправе о приоритетима, министри из више земаља чланица истакли су да је приметан недостатак теме рата у Украјини и подршке Кијеву, као и да очекују од Мађарске да то промени
Представљени циљеви мађарског председавања: Критике министара из ЕУ због недовољне подршке УкрајиниGetty © stock photo

У Бриселу се одржава Савет Европске уније за опште послове. На састанку су представљени циљеви шестомесечног председавања Мађарске, а на расправу о извештају Европске комисије о владавини права позвана су и четири министра са Западног Балкана.

Како јавља дописник "Еуроњуз Србија" из Брисела, мађарски министар за европске послове Јанош Бока истакао је да су приоритети мађарског председавања Савету ЕУ унапређење конкурентности Европске уније, демографски изазови, проблем антисемитизма, владавина права, али и проширење Уније.

Током расправе о приоритетима, министри из више земаља чланица истакли су да је приметан недостатак теме рата у Украјини и подршке Украјини, као и да очекују од Мађарске да то промени.

Говорећи о проширењу Уније заснованом на заслугама, мађарски министар је навео да се нада да би кандидатима за чланство могли да помогну у реформском процесу, како би направили искорак током мађарског председавања.

Савет Европске уније данас разговара и о владавини права у земљама чланицама, а у другом делу састанка прикључиће им се министри европских послова из Србије, Црне Горе, Албаније и Северне Македоније, будући да су од ове године први пут су у извештај Европске комисије о владавини права укључене и земље кандидати – Србија, Албанија, Црна Гора и Северна Македонија, као земље које су највише напредовале у евроинтеграцијама.

"Наглашавам да је ова расправа на равноправним основама. Разговараћемо са њима, а не о њима. И надам се да ћемо им пружити подршку у реформску процесу у контексту процеса евроинтеграција", навео је Јанош Бока уочи састанка.

Србију представља министарка за европске интеграције Тања Мишчевић.

image