Председник Србије на ГС УН: Пандорина кутија није отворена у Украјини већ на Косову и Метохији

Свет је на ивици нуклеарног холокауста, приближавамо се ивици амбиса, упозорио је Вучић

Председник Србије Александар Вучић рекао је у обраћању Генералној скупштини Уједињених нација (ГС УН) да ситуација у свету делује још теже и мрачније него пре годину дана.

"Тензије су све веће, а изазови све сложенији", рекао је Вучић.

Србија брани принципе повеље УН и међународног права и својим деловањем снажно заступамо идеју овогодишњег заседања, додао је он.

Србија и њени грађани деле бол са свима који гину у ратовима, и на Блиском истоку и у Украјини. Делује невероватно да је свет на ивици нуклеарног холокауста, навео је председник Србије.

"У жељи да победе и униште оне друге, корак по корак, приближавали смо се ивици амбиса и на крају смо тамо и стигли. Живимо у свету где нико никога не слуша, постоје само наши аргументи и наша истина, док они други мотају да нестану јер увек угрожавају наше или универзално лажне вредности", додао је.

"Морамо да разговарамо чак и када се не слажемо и да обновимо урушени кредибилитет УН", рекао је Вучић и додао да Србија подржава већу заступљеност афричких земаља у Савету безбедности.

"Зауставимо праксу дуплих стандарда и вратимо веру у међународно право, у мир, једини пут који нема алтернативу", позвао је Вучић окупљене у УН.

Вучић је подсетио на речи ЏФК-а да човечанство мора да оконча рат, пре него што рат оконча човечанство.

Председник Србије је подсетио и на непоштовање Резолуције 1244 и територијалног интегритета Србије и на Пандорину кутију која није отворена ни пре две, ни пре пет година, већ много година раније, а о којој сви гласно ћуте.

"Надмоћност Запада довела је до краја историје и потпуног овладавања западних идеја у свим деловима друштвеног живота. Такво непостојање равнотеже срушило је и СССР и Југославију. То се није десило случајно нити само од себе, већ уз учешће западних служби, како у СССР, тако и у Југославији. Данас смо чули од многих да је нападом на Украјину отворена Пандорина кутија; рушење међународног права; да је то преседан какав Европа није запамтила од Другог светског рата. Реч је о ноторној неистини", поручио је Вучић.

Додаје да Србија подржава територијални интегритет Украјине, али каже да лидери великих сила позивају на поштовање Повеље УН, али не када је у питању Србија.

"Када овде велики лидери горљиво и запаљиво говоре о потреби украјинске слободе, о поштовању УН и њене Повеље, резолуција, питам се - а што не поштују Повељу УН и Резолуцију 1244 када је реч о територијалном интегритету Србије", упитао је он и додао да велике земље то чине зато што им се може.

И данас покушавају да нам отму део територије, да отцепе Косово и Метохију од Србије и наоружавају Албанце на КиМ, додао је.

Вучић је подсетио да у складу са Резолуцијом 1244, нико сем снага под контролом УН - у овом тренутку су то снаге Кфора - са којима имамо не сме да има оружану силу на тлу Косова и Метохије, које је у складу са Резолуцијом 1244 део Србије

"А, они који су извршили агресију на Србију, покушали да јој одвоје део територије, покушавају и данас, убеђујући нас да је то једино демократско и смислено решење, покушавају да отцепе КиМ од Србије, и свакодневно наоружавају то што се данас назива тзв. косовске безбедносне снаге, а већ сутра прераста у војску Албанаца на територији Србије", упозорио је. 

И када их питате по ком то међународном акту раде, јер то је све покушај изазивања рата - рушење норми УН, добијете најглупљи могући одговор на свету: "Па, не прихватамо Повељу УН и Резолуцију УН зато што је за нас промењена ситуација, јер ми смо признали независност Косова", навео је председник Србије и додао да су тиме, велике силе, поручиле да их је баш брига и за УН и за право. "Можемо да радимо шта нам се хоће, како нам се хоће и колико год нам се хоће."

"Данас у свету сви говоре о Украјини, нико не сме да прича о Србији. И када говоре, причају како ћемо ми по руском налогу да поведемо рат на Балкан. И лажу све време, дуже од две и по године. Ми нисмо слуге ни Русије и САД. Ми имамо своју политику и своје интересе", поручио је Вучић.

Председник је током обраћања цитирао је нобеловца и бившег америчког председника Барака Обаму када је говорио о ситуацији Срба на КиМ.

Цитираћу овом приликом и нобеловца и председника Сједињених Америчких Држава Барака Обаму који је рекао: "Прави мир није само одсуство сукоба; он је присуство правде, слободе и могућности за све", рекао је Вучић.

Он је нагласио да за Србе на КиМ, под јурисдикцијом УН, "нема ни присуства правде, ни личне слободе нити могућности за све".

Подсетио је на прогон свега што је српско на Косови и Метохији и цитирао Нелсона Манделу који је рекао да истински и трајни мир може бити постигнут само путем правде и поштовања људских права.

"А како може бити мира на Косову и Метохији ако се тамо систематски нарушава правни поредак и елементарна права целог једног народа," упитао је председник Србије и поновио да је Србија је на европском путу и да искрено жели да буде део ЕУ, као и да остаје посвећена дијалогу са Приштином под окриљем ЕУ и да ће се борити да очува мир.

Подсетио је на речи дипломате Владислава Јовановића, који је на дан бомбардовања СРЈ, 24. марта 1999. године, у име Владе тадашње СР Југославије, упутио хитан апел свим државама да се категорички супротставе тој агресији.

"Погледајте како 25 година касније његове речи звуче: 'Ако се агресија не заустави, преседан такве некажњене агресије ће, пре или касније, довести до агресије на низ других држава, мањих и средње величинe. Право питање је: Која је следећа земља?'"

Он је додао и да верује у свет заснован на правим, а не лажним вредностима. "Верујем да ће снага земаља у развоју, свих нас који смо подигли главу и који се усуђујемо да говоримо истину, бити темељ једног новог, различитог и бољег света", закључио је свој говор председник Србије.

Говорећи јуче на конференцији за медије, Вучић се осврнуо на ситуацију у свету и рекао да нам је мир преко потребан.

Седница Генералне скупштине УН сматра се једним од највећих дипломатских догађаја у свету, а ове године се одржава у сенци све већих криза, сукоба и ратова широм света.

На 79. заседању ГС УН окупило се више од 140 светских лидера и представника држава који су апеловали на мир у Украјини и на Блиском истоку и поштовање међународног права.