Србија и Балкан

Начелник Генералштаба ВС упозорава: Србија касни, губимо генерације

Генерал Милан Мојсиловић је, говорећи о поновном увођењу редовног служења војног рока, објаснио да ће у девет центара за обуку широм земље бити коришћен инструкторски приступ, док ће остали војници по гарнизонима стицати обуку и оспособљавање унутар бригада и копнене војске
Начелник Генералштаба ВС упозорава: Србија касни, губимо генерације© Darimir Banda/Ministarstvo odbrane i vojske Srbije/ATAImages

Начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић изјавио је да Србија касни са увођењем обавезне војне обавезе и додао да је суштина да се изгради одбрамбени капацитет Србије.

"Сваки дан и годину које чекамо ми губимо генерације младих војника", рекао је Мојсиловић за РТС.

Како ће изгледати служење војног рока

Он је истакао да ће првих 30 дана од предвиђених 75, колико треба да траје обука регрута, нови војници провести на обуци за одређену врсту гађања, обуци за личну опрему, да ће радити вежбе које се односе на Закон за заштиту, као и санитетску обуку и обуку за прву помоћ.

"Други месец улазимо у одређену тактичку обуку, да ли сте стрелац, пушкомитраљезац. Укључено је и допунско пешадијско гађање, дневно и ноћно, док у оних последњих 15 дана радиће се на реализацији садржаја у логорским и теренским условима", рекао је Мојсиловић.

Он је истакао да ће у девет центара за обуку широм земље бити коришћен инструкторски приступ, док ће остали војници по гарнизонима стицати обуку и оспособљавање унутар бригада и копнене војске.

"У једној класи рачунали смо на до 20.000 војника-регрута. На годишњем нивоу. Дакле два и по месеца по пет хиљада њих у једној класи, односно циклусу", рекао је Мојсиловић и додао да ће прво бити регрутовани млађи војници, почев од 2006. годишта.

"Старији ће ићи у центре за обуку и са њима имамо план да радимо мало краће од тих 75 дана", каже Мојсиловић.

Навео је да мировање радног односа мора бити заступљено у овом случају, додајући да је тако нешто могуће у јавним предузећима.

"Ценимо да нема много случајева запослених преко интернета у тим годинама, кад неко има 19 година. Имамо идеју да предложимо Влади да они који имају кредите, а треба да буду регрутовани добију мораторијуме на отплату барем за та два и по месеца", рекао је Мојсиловић и додао да је идеја да кад војник одслужи војни рок буде у ратном распореду у гарнизону најближем месту одакле долази.

Кад је реч о приговору савести, Мојсиловић је рекао да је то уставна категорија и да се то не може игнорисати.

"У војсци постоје занимања и специјалности у којима се не захтева и за која не морате да се обучавате да држите пушку. Али и ти регрути биће на обуци. Они који не би били обучавани за пуцање били би у војном року у трајању од 155 дана. Нема разлике између верских и националних елемената у војсци, па тако можете да будете и ватрогасац у војсци", рекао је Мојсиловић.

О набавци наоружања и мировњацима у Либану

Говорећи о куповини наоружања за војску, он је навео да Војска Србије купује према сопственим потребама и да се не обраћа пажња на то из које земље се купује.

"Полази се свеобухватно, не купујемо ми преко Алибабе оружје. Ја не кажем министарству да купе одавде или одатле, кажем треба ми овакав или онакав авион са конкретним карактеристикама и онда они купе, у односу на оно што смо исказали као потребу, тражи се најбоље могуће решење. Не видим да француска или кинеска средства у контексту опремања могу да буду препрека, данас је то савремен приступ, не само у одржавању него и у уговорним елементима, према којима добијате испоруку резервних делова", сматра Мојсиловић.

Истакао је да домаћа наменска индустрија мора да буде доминантна у снабдевању Војске Србије, а не само да има предност у односу на стране произвођаче.

"Тако стварате једну врсту независности. Ми производимо добру муницију, као и сложене борбене системе. Овладали смо производњом дронова, килер дронова", рекао је Мојсиловић и додао да војска за оправке користи Ваздухопловни завод у Батајници за ремонт ратног ваздухопловства, Технички ремонтни завод у Чачку, као и Технички ремонтни завод Крагујевац за ремонт муниције.

Навео је да у скоро свим јединицама има јединица намењених за одржавање по одређеним нивоима, а да наши механичари на обуку и едукацију одлазе у компаније произвођача оружја које користи војска.

Мојсиловић је рекао да је наручивање борбених авиона "рафал" искорак.

"Могу са задовољством да кажем да имамо ескадрилу Миг-29, ескадрилу бомбардерске авијације, као и хеликоптере и борбене хеликоптере. Јединице ПВО су нам опремљене ракетама средњег домета, средствима које нисмо имали", рекао је Мојсиловић, истичући да се приводи крају опремање Ратног ваздухопловства.

Навео је да се копнена војска интензивно опрема возилима "лазар 3" и "лазар 3м", док тенкови иду у програм модернизације.

Говорећи о породицама припадника Војске Србије који се под мандатом УН налазе у Либану, он је рекао да је стање за сада под контролом и да нема разлога за бригу.

"Укупно имамо тамо 182 припадника, налазе се буквално између две зараћене стране, свакодневна је размена артиљеријске ватре, укључујући и ваздухоплове израелске војске преко глава наших снага. Наш контингент није директно угрожен", навео је Мојсиловић.

image