Србија и Балкан

Вучић и Ванг Ји: Све тежа ситуација на КиМ, затражили смо подршку Кине у борби за истину

Предочио сам Ванг Јиу све тежу ситуацију за српски народ на Косову и Метохији и затражио кинеску подршку у борби за истину и поштовање међународног права, наводи председник у својој објави, навео је председник Србије
Вучић и Ванг Ји: Све тежа ситуација на КиМ, затражили смо подршку Кине у борби за истину© Printscreen/Instagram/buducnostsrbijeav

Председник Србије Александар Вучић састао се у Њујорку са министром спољних послова НР Кине Ванг Јием током заседања 79. Генералне скупштине УН.

"Изузетно важан састанак са министром спољних послова Народне Републике Кине Ванг Јием са којим сам размотрио све најважније теме, од билатералних односа наших земаља и даље сарадње у областима од обостраног значаја, до глобалних питања и проблема са којима се сусреће данашњица", навео је председник Србије на свом Инстаграм налогу.

"Истакао сам да је Србија захвална Кини која је у Генералној скупштини Уједињених нација гласала против резолуције о Сребреници и замолио министра да председнику Си Ђинпингу пренесе поздраве и нашу захвалност на постојаној подршци и искреном пријатељству. Предочио сам му све тежу ситуацију за српски народ на Косову и Метохији и затражио кинеску подршку у борби за истину и поштовање међународног права - наводи председник у својој објави", додао је Вучић.

Вучић са састао председником Демократске Републике Конго

Председник Србије се састао и са председником Демократске Републике Конго Феликсом Чисекедијем Чиломбом током заседања 79. Генералне скупштине УН.

"Пријатељски и отворен разговор са председником Чиломбом о актуелним глобалним дешавањима, потреби за очувањем мултилатерализма у свету, као и о билатералним односима наше две земље. Изразио сам захвалност традиционално пријатељској Републици Конго на принципијелној подршци територијалном интегритету Србије и нашим позицијама у међународној арени, а у циљу заштите нашег народа, међународног права и правде", написао је Вучић на Инстаграму.

"Србија је истински посвећена наставку јачања сарадње и солидарности са земљама афричког континента, са којима поред заједничких визија слободе и независности, делимо и интерес за реализацијом огромног потенцијала у привредној сарадњи. Искористио сам ову прилику да позовем председника ДР Конго да поново посети Србију и да заједно наставимо рад на јачању односа наше две земље и два народа", додао је.

image