Србија и Балкан

Врх воденог таласа ноћас стигао у Хрватску: Водостај нижи од очекиваног

Није премашен ниво реке из рекордне 2013. године када је износио 776 цм
Врх воденог таласа ноћас стигао у Хрватску: Водостај нижи од очекиваногGetty © Arpad Kurucz/Anadolu

У Хрватску је из Мађарске стигао врх воденог таласа Дунавa ноћас два сата иза поноћи, када је измерен највиши водостај од 708 центиметара, а у наредних десетак сати се очекује његова стагнација и потом благо опадање, потврдио је Томислав Новосел из Хрватских вода.

Врхунац воденог таласа је стигао у Батину, али је он нижи од очекиваног и није премашен ниво реке из рекордне 2013. године када је износио 776 цм.

Мате Лукић, начелник Штаба цивилне заштите Осјечко-барањске жупаније је потврдио за ХРТ да је ситуација задовољавајућа.

"Дунав је тренутно на 704 цм, што значи да стагнира", казао је Лукић.

Иако тренутно пада киша, што не иде у прилог ситуацији, Лукић каже да то не би требало да створи неке веће проблеме.

"Нису то велике количине, мислим да уколико овако настави, а прогнозе су негде до послеподнева, не би требало бити већих проблема", навео је Лукић.

Према информацијама Хрватских вода, водени талас Дунава ће се у Хрватској задржати неколико дана и за све то време на снази ће бити ванредне мере од поплава, које се проглашавају када ниво реке износи 650 цм.

Након што је ниво Дунава у Мађарској достигао врхунац, водостај сада опада, али ће упозорења на поплаве остати на снази до суботе после подне, изјавио је данас званичник мађарског Министарства унутрашњих послова.

"Ниво воде се смањује дуж целог водотока, али операције одбране од поплава и даље се спроводе на 29 локација под надзором државе, као и на још 41 локацији под надзором локалних власти", изјавио је државни секретар у парламенту Бенце Ретвари на конференцији за новинаре након састанка оперативног тела задуженог за заштиту од поплава, преноси агенција МТИ.

Он је додао да се све локације након поплава дезинфикују према детаљним смерницама које је локалним властима проследио национални центар за јавно здравље.

Подсетимо, циклон Борис донео је протеклих дана централној Европи обилне падавине и поплаве у којима су погинуле 24 особе.

image