Србија и Балкан

Данас наставак суђења Додику и Лукићу: Институције Српске снажно уз председника

Ненад Стевандић је поручио да ово суђење представља кршење права и правде и да неће помоћи ниједном народу у БиХ
Данас наставак суђења Додику и Лукићу: Институције Српске снажно уз председника© SRNA/ Borislav Zdrinja/

Данас ће пред Судом БиХ бити настављено суђење председнику Републике Српске  Милораду Додику и вршиоцу дужности директора "Службеног гласника" Милошу Лукићу, због непоштовања одлука Кристијана Шмита, који у Српској није признат за високог представника.

Адвокат председника Српске Горан Бубић рекао је раније да ће на данашњем  рочишту бити саслушан сведок Далибор Панић, генерални секретар Владе Републике Српске и члан Управног одбора "Службеног гласника", на предлог одбране другооптуженог Лукића.

Председник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић је уочи данашњег рочишта поручио да ће институције Републике Српске снажно стати иза председника Милорада Додика и да неће дозволити да се у политички монтираним процесима уклањају демократски изабрани представници.

Он је истакао да наставак суђења у Суду БиХ председнику Додику и вршиоцу дужности директора "Службеног гласника" Милошу Лукићу представља кршење права и правде и неће помоћи ниједном народу у БиХ.

Стевандић је нагласио да ово суђење има за циљ да се застраше и уклоне из политичког живота сви политичари који се противе отимању државне имовине Републике Српске и боре за доследно поштовање Општег оквирног споразума за мир у БиХ, саопштено је из НСРС.

Подсетимо, ово је друго рочиште за недељу дана, а на претходном, 18. септембра, сведок Лукића, генерални секретар Народне скупштине Републике Српске Боран Босанчић рекао је да нико, па ни директор "Службеног гласника", не може да оспори објављивање закона које је донела Народна скупштина, јер ако би то урадио био би то напад на уставни поредак.

Босанчић, који је председник Управног одбора "Службеног гласника", рекао је током саслушања да ОХР не може да нареди да се законска решења не објављују јер то није прописано надлежностима ни високог представника нити ОХР-а.

ОХР, додао је он, не може да доноси законе који се односе на Републику Српску јер је процедура доношења закона дефинисана законима Српске и њеним уставом.

Адвокат Бубић је након рочишта рекао да је сведочење Босанчића показало да у правном поретку у БиХ де јуре високи представник нема никакву улогу, пренела је Срна.

image