Курти за "Фајненшел тајмс": Србија и Русија су фактор нестабилност на Балкану, Запад то допушта

Премијер тзв. Косова поново је напао Србију и Русију, оптужујући Београд да води "агресивну политику", а Запад да то допушта

Премијер тзв. Косова Аљбин Курти одбија да постигне компромис са Србијом, и поред притисака са Запада, пише британски "Фајненшел тајмс".

У интервјуу за лист, Курти тврди да његове акције на северу КиМ "нису усмерене против Срба, већ против илегалних активности Србије на Косову".

У тексту се наводи да, иако је већина западних земаља признала једнострано проглашену независност Косова, Србија то категорички одбија, те да су односи Београда и Приштине нестабилни.

Такође, ФТ истиче да локално српско становништво пружа отпор покушајима приштинских власти да им наметну сопствене институције и документе, те да инсистирају на останку српских институција на КиМ.

Курти је одбацио критике које на његов рачун долазе из ЕУ, наводећи да је решавање проблема на КиМ "унутрашње питање", као и да на Косову "нема безбедносних изазова које не може да контролише".

"Фајненшел тајмс" подсећа да је Курти повукао низ потеза како би успоставио "суверенитет Косова" над северним делом покрајине, међу којима се налазе забране коришћења српских докумената, регистарских таблица и динара.

Курти је недавно затварање српских пошта на северу КиМ, на које се локални Срби ослањају како би подигли своје плате и пензије, оправдао потребом борбе против "илегалних активности и фалсификације докумената".

Коментаришући најаву отварања моста на Ибру у Косовској Митровици, Курти је рекао да "жели нормалан мост. А то значи отворен мост. Једини који не желе мост су они који и даље сањају о подели Косова".

Курти је оптужио Србију да "држи своје оружане снаге на граници са Косовом", као и да је "одбила да потпише документ којим би се потврдио суверенитет Приштине", мислећи на Охридски споразум.

Приштински премијер је такође одбацио могућност формирања Заједнице српских општина са надлежностима које би за Београд биле прихватљиве, наводећи да "нико не може да има посебне привилегије".

"Фајненшел тајмс" пише да би односи "Косова" и САД могли да се погоршају уколико Трамп победи на изборима, подсећајући на блиске односе српских власти са појединим сарадницима некадашњег америчког председника.

Курти је рекао да је спреман да сарађује са било којим америчким председником, додајући би формирање нове Европске комисије могло да доведе до новог фокуса на "агресивну српску политику", уместо досадашњег "благог приступа".

ФТ подсећа да је Србија недавно постигла споразум о експлоатацији литијума са ЕУ, као и да је купила француске борбене авионе.

Курти је истакао да је "додворавање Србији била грешка, пошто је Београд у сталном дослуху са Русијом".