Србија и Балкан

Заустављена кандидатура тзв. Косова за пријем у Савет Европе: Италија и Француска промениле наратив

Док се противљење Француске може објаснити, барем делимично, продајом авиона, противљење Италије је мало теже разумети, наводи "Еурактив"
Заустављена кандидатура тзв. Косова за пријем у Савет Европе: Италија и Француска промениле наративGetty © NurPhoto / Contributor

Како замах око настојања тзв. Косова да се придружи Савету Европе стагнира, заинтересоване стране одбиле су да коментаришу извештаје који сугеришу да процес ометају Француска и Италија, државе које су раније важиле за чврсте присталице приштинског приступања тој организацији.

Комитет Парламетнтарне скупштине Савета Европе за политичка питања и демократију са седиштем у Стразбуру у марту је препоручио је да тзв. Косово буде позвано да уђе у Савет Европе, при чему је парламент те организације касније у априлу убедљивом већином гласао за приступање.

Међутим, како би би завршило приступ, тзв. Косово још треба да обезбеди двотрећинску већину у Савету министара. Гласање заказано за мај одложено је у последњем тренутку због немачких захтева да се прво успостави Заједница српских општина.

У Стразбуру и Приштини су постојале наде да ће гласање бити одржано до краја године, али је немачки извор који познаје актуелну ситуацију за "Еурактив" је открио да је мало вероватно да ће се то догодити.

"До сада није било гласања о приступању 'Косова' Савету Европе у Савету министара ЕУ. Заправо, постоји јасна двотрећинска већина. Али постоји ризик да се тај импулс изгуби", рекао је извор за "Еурактив".

Извор је додао да противљење не долази само из Немачке, већ и из Француске и Италије.

"Немачки канцелар је повремено био отворен (за приступање Косова), министар спољних послова је био одлучан – они који су заиста кочили су Италијани и Французи", рекао је немачки извор, додајући да постоје "спекулације" да разлози могу бити осетљиви и везани за Србију.

Што се тиче тога шта би могло да мотивише Француску на отклон, немачки извор је рекао: "Макрон је желео да склопи посао са Србијом о продаји борбених авиона".

Поред млазњака, помиње се и то да ће Француска Србији обезбедити резервне моторе и делове, као и комплетан помоћни логистички пакет.

Куповина је такође означила значајан помак у спољнополитичком и безбедносном отклону Србије, од Русије ка Западу, оцењује овај лист.

"Вучић је врло отворено и самоуверено рекао да има своје партнере (у владама Савета Европе) који ће на крају спречити приступање Приштине", додао је извор.

Док се противљење Француске може објаснити, барем делимично, продајом авиона, противљење Италије је мало теже разумети. Рим признаје тзв. Косово, има блиске везе са суседном Албанијом и нема познатих договора са Београдом.

На питање да прокоментарише ситуацију, бивши званичник британске владе рекао је за "Еурактив" да је истина да су "Макрон и Шолц напустили Куртија".

"Италија жели да остане на истој страни са Немачком и Француском – уз велике играче", додао је бивши званичник.

Из француског и италијанског министарства спољних послова нису дали одговор о овим сазнањима "Еурактива". Из канцеларије премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија и њиховог министарства спољних послова такође нису одговорили на питања.

image