Србија и Балкан

Вучић из Њујорка: Србија прави мрежу пријатеља, разговарао сам и са Илоном Маском

Председник Србије Александар Вучић налази се у Њујорку где присуствује редовном годишњем заседању Генералне скупштине Уједињених нација где се синоћ обратио учесницима.
Вучић из Њујорка: Србија прави мрежу пријатеља, разговарао сам и са Илоном Маском© FOTO TANJUG/ TANJUG VIDEO/

Председник Србије Александар Вучић поручио је из Њујорка, где присуствује редовном годишњем заседању Генералне скупштине Уједињених нација, да је после говора у УН имао много важних састанака, а поготово са афричким лидерима који су од великог значаја за нашу земљу, као и да Србија прави мрежу пријатеља.

"Полако правимо своју малу мрежу пријатеља у Африци, на Океанији, Карибима и наставићу са доделом одликовања тим државама", рекао је Вучић који је данас имао важне састанке у Њујорку на којима је разговарао са председником Ирана, председником ДР Конга, као и са министром унутрашњих послова Кине.

"Разговарао сам са министром спољних послова НР Кине и захвалан сам на челичном пријатељству. Ванг Ји је био јасан о питању територијалног интегритета и суверенитета Србије, а сада је било још јасније. Разговарао сам са председником Ирана, хвала им на подршци територијалном интегритету Србије и разговарали о неким економским темама", навео је.

Вучић је навео да је у разговору са специјалним изаслаником ЕУ Мирославом Лајчаком изнео озлојеђеност и фрустрације због рушења свега што је потписано, и измишљања разлога са јединим циљем да се протера српски народ.

"Србија никад неће бежати од дијалога", рекао је Вучић.

Председник је подсетио да је био на додели награде коју дели Атлантски савет, и разговарао је, каже, са Илоном Маском који о Србији зна више него што мислимо, али и да је имао разговоре са другим бројним значајним именима из света бизниса.

Захваљујући грађанима Србије за подршку коју су му пружили поводом обраћања у ГС УН, он је навео да као што не постоји ефикасан лек за рак, не постоји ни ефикасан лек за Косово и Метохију, "али, морамо да живимо".

"Нико не може да ми каже да сам рекао нешто неистинито. Говорио сам истину и оно што српски грађани осећају", навео је председник оцењујући да је то можда за неке "закаснело, а можда за неке друге земље правовремено".

Председник је додао да сви причају о поштовању Повеље УН, само кад су у питању Руси и Украјинци, а кад је о Србима реч нико то и не помиње.

Подсетио је да је Русима ускраћен позив за обележавање годишњице логора Аушвиц, коју је ослободила Црвена Армија.

"Сада ћете имати обележавање ослобођења Аушвица. Они који су ослободили Аушвиц, Руси, неће бити позвани. А они, претпостављам, који су направили логор, биће позвани. Исти сте и са овим: можете Србима да одузмете државу, причате о сецесији. Сви они имају заштиту великих западних земаља и мисле да могу да раде шта хоће. Да не кажем да је све первезно-инверзно, али све је заиста веома чудно", навео је.

Ми живимо у Европи, културолошки и географски и морамо тако да се понашамо, навео је.

"Морамо да се понашамо у складу са нашим економским интересима. Доћи ћемо до сваког на свету јер Србија постаје популарна на међународној мапи", каже Вучић.

Коментаришући изјаве приштинских власти да школство и здравство морају радити под кровом приштинских институција, он је рекао да то неће бити тако.

"Изгледа да је променио курс, пошто не може мост, прешао је на ово. Све то показује колика је њихова нервоза и хистерија. Они немају о чему да причају сем о Београду", навео је председник.

Осврћући се на кршење Повеље УН он каже да је јуче "некукавички указао" на ту врсту лицемерја.

"Јер они су богови, ти који газе повељу кад им одговара, а они су ти који могу да кажу поштујте повељу у случају Украјине кад им одговара. Они потврђују колико немају политичког морала и колико немају нити ће имати политичке части", рекао је.

Додајући да је говорио из срца и да је говорио чињенице, председник је рекао да није добио похвале сем од "пријатеља из Азије из Африке" навео је да многи нису били радосни.

"Истину не саопштавате да бисте неког обрадовали и растужили већ да бисте рекли истину. Трудим се да се борим за своју земљу да не показујем дозу бахатости, осионости и арогантности", додао је.

Председник је говорећи о говорима других учесника заседања, навео да је два пута слушао обраћање Бајдена и председника Бразила.

"Ја свуда записујем и гледам шта говоре, и зато боље од неких разумем шта се дешава. Ја сам председник Србије и не могу бити аналитичар, али можда једном узмем неки од тих говора и кажем шта заиста мислим", подвукао је Вучић.

На жалост је, каже, видео да су се УН претвориле у навијачки табор.

"Ово мора да буде место дијалога, а не навијачки табор, али добро, велике су промене потребне у свету", рекао је председник Србије.

image