Ђукић Дејановић: Нема финансија за изједначавање почетних плата са републичким просеком

Она је истакла да је у дијалогу који заједно води са премијером Милошем Вучевићем и представницима репрезентативних синдиката, понуђено повећање плате за просветаре од 12 одсто

Министарка просвете Славица Ђукић Дејановић рекла је да ће се током 2025. године интензивно радити на томе да се изједначе почетне плата запослених у систему образовања са просечним платама у осталим секторима.

Међутим, због финансија којима располажу, тако нешто сада није могуће.

Она је истакла да је у дијалогу који заједно води са премијером Милошем Вучевићем и представницима репрезентативних синдиката, понуђено повећање плате за просветаре од 12 одсто.

Подвукла је да би повећање уследило од јануара наредне године.

Упитана о списковима које су директори школа морали да направе и на којим би се нашли наставници који су протестовали, Славица Ђукић Дејановић је рекла да је Закон о штрајку јасно дефинисан и да су обавезе директора да евидентирају ако неко не дође на посао.

Репрезентативни синдикати просвете најавили су у уторак да ће заједно са предшколским колективом, ступити у једнодневни штрајк 2. октобра, за када су у подне најавили и протестни скуп испред Скупштине Србије и шетњу до Владе Србије.

Ђукић Дејановић је учествовала и на представљању Националне читанке за ученике првог и другог разреда основних школа.

"Национална читанка није збир текстова у којој ученици треба да науче дефиниције, већ обавезно наставно средство намењено развијању свести, неговању традиције и културе српског народа, као и националних мањина који живе у Србији", рекла је ресорна министарка.

Ђукић Дејановић је најавила да ће у наредним данима читанка бити дистрибуирана у свим школама, а ученици ће је добити бесплатно.

Истакла је да је иницијатива за њену израду потекла од председника Србије Александра Вучића, како би се ученици упознали са традиционалним вредностима, културом, наслеђем и да би имали више сазнања о својој земљи.