Србија и Балкан

Свечља поново прети: Школе и болнице неће радити под српским системом

"Све илегалне институције које раде на 'Косову', у једном или другом тренутку, доживеће исту судбину као и оне које су затворене", запретио је приштински министар
Свечља поново прети: Школе и болнице неће радити под српским системомGetty © Anadolu / Contributor

Министар унутрашњих послова тзв. Косова Џељаљ Свечља у интервјуу за Радио Слободна Европа је говорио о недавно затвореним српским институцијама на Космету, пре свега административним.

"Све илегалне институције које раде на Косову, у једном или другом тренутку, доживеће исту судбину као и оне које су затворене", запретио је приштински министар.

"Према Ахтисаријевом плану, српска заједница у ове две сфере, преко општинских власти, има ширу аутономију. Значи, здравство и школство имају нека додатна права, неке привилегије, које нисмо заинтересовани да дирамо, јер су и законски регулисане. Стога ћемо у овим областима бити опрезнији, у смислу правилног дефинисања њихове делатности унутар закона Косова", додао је он.

Приштински министар је подвукао да школе и болнице неће радити под српским системом, односно ван тзв. косовског законског оквира.

"Кажем да ове две службе или ове две области имају специфичну ситуацију и биће третиране на специфичан начин, одвојено од затварања других институција које су већ у процесу", нагласио је Свечља.

Он је открио да косовско министарство здравља већ води, како је навео, неопходне комуникације са здравственим системом који делује у општинама где већину чине Срби.

"Сматрам да је потребна само појачана координација између обе стране, да све буде у оквиру закона", казао је и оценио да би исто требало да се односи и на образовни систем.

image